• nl_NL
  • de_DE_formal
  • en_GB

De beste gopro instellingen voor onderwaterfotografie

Wie kent de GoPro niet? Ideaal in en rondom het water, en natuurlijk bij het duiken! De GoPro werkt heel goed, zo rechtstreeks uit de doos. Je hoeft niet persé je gopro instellingen voor onderwaterfotografie te wijzigen, maar het is toch het handig om een paar instellingen voor de GoPro aan te passen.

Is de GoPro geschikt voor onderwaterfotografie?

Wil je je echt meer toeleggen op onderwaterfotografie? Dan is de GoPro niet jouw beste keuze. (Over wat je dan wel kunt kiezen, schrijf ik later meer.)
De GoPro presteert namelijk het beste bij video-opnames. De gopro is beter met video dan met onderwaterfotografie, maar dat betekent natuurlijk niet dat je er niet mee kunt fotograferen. Ik gebruik de GoPro naast mijn “grote” onderwatercamera. Het is erg leuk om tussendoor met de GoPro onderwater te fotograferen. Ik gebruik de GoPro dan ook niet alleen om video mee te maken, maar ook in de foto-modus. Soms heb je gewoon een situatie waarin de GoPro op dat moment handig is.

Bijvoorbeeld wanneer je met je onderwatercamera in macro-setup duikt en er een manta/dolfijn/haai voorbij komt zwemmen. Of je wilt een vrolijke selfie met je buddy maken. Dat lukt je niet met je macrolens, maar wel altijd met je GoPro.
Met een GoPro ben je altijd klaar voor actie!

Is een gopro geschikt voor fotografie
Dankzij de gopro sta ik zelf ook nog eens op de foto!

Welke GoPro kies je?

Wij hebben een GoPro 10, inmiddels is de GoPro 12 alweer een poos uit. En omdat het bedrijf GoPro nooit stilzit, is er misschien op het moment dat jij dit leest alweer een nieuwe versie uit. In iedere nieuwe versie zijn verbeteringen aangebracht en soms zijn de gopro instellingen voor onderwaterfotografie ook net iets anders.
Over het algemeen komt het echter best overeen. Ik heb de noodzaak om naar een nieuwer type GoPro over te stappen op dit moment nog niet gevonden.
Wij hebben een GoPro 10, inmiddels is de GoPro 12 alweer een poos uit. En omdat het bedrijf GoPro nooit stilzit, is er misschien op het moment dat jij dit leest alweer een nieuwe versie uit. In iedere nieuwe versie zijn verbeteringen aangebracht en soms zijn de gopro instellingen voor onderwaterfotografie ook net iets anders.
Over het algemeen komt het echter best overeen. Ik heb de noodzaak om naar een nieuwer type GoPro over te stappen op dit moment nog niet gevonden.

Basisinstellingen voor de GoPro:

Bijna alle gopro instellingen voor onderwaterfotografie doe je eenmalig. Je stelt ze in en kunt ze vergeten.

Ga via de instellingen van je GoPro naar het dashboard: Je komt in het dashboard door naar beneden te swipen. Daar vind je een aantal algemene settings.
Ik verander daar het volgende en vertel je direct waarom ik dat doe:

  • Voicecontrol uit.
    Je kunt met voicecontrol de GoPro besturen met je stem. Je raadt het al, die heb je onderwater niet nodig.
  • Beeps uit.
    Ik vind piepjes irritant, dus ik zet ze uit.
  • Quickcapture aan.
    Deze functie is bedoelt voor video, maar ik geef hem toch in dit fotografie blog. Hij is namelijk écht handig! Als de camera uit staat en je drukt op de ontspanknop bovenop de camera, begint de GoPro direct met filmen. Je hoeft dan niet te wachten. Handig voor onverwachte ontmoetingen.
  • Screen Lock uit.
    Je hoeft dan niet steeds te swipen om het scherm te activeren. Omdat je je gopro in een onderwater behuizing hebt als je gaat duiken, kun je je touchscreen niet gebruiken. Het is dus een goede om in te stellen.
  • Front screen options.
    hiermee bepaal je wat er te zien is op het schermpje op de voorkant van je GoPro. Ik heb hem wel vaak uitstaan, want het bespaart accu. Maar ik vind het ook heel leuk als hij aanstaat, want het is handig als je jezelf filmt of fotografeert. Een afweging voor je het water in gaat: kies je voor langere batterij of wil je selfies maken?
  • Orientation.
    Dit bepaalt of je scherm mee draait met je GoPro. Houd je je GoPro zijwaarts of op de kop, dan draait je schermpje mee. Ik vind dit niet belangrijk, dus ik heb dit uitstaan.

Connections en Preferences

Swipe je vanuit het dashboard naar rechts, dan kom je in de Connections en Preferences. In de connections kun je bijvoorbeeld een remote of de GoPro Quick app koppelen. Onder preferences kun je allerlei zaken instellen zoals de datum en de tijd, de screensaver, de helderheid en je vindt er ook het raster.
Dat kan je helpen bij de compositie van je foto’s, maar na een paar keer gebruiken snap je het idee wel en kun je hem uitzetten.
De belangrijkste onder preferences is de: GPS -> zet m uit! Want de GPS doet het tijdens het duiken toch niet en het scheelt je batterij. Als je de GoPro 12 hebt, hoef je niet naar de GPS te zoeken. Op de GoPro 12 zit geen GPS meer.

Overige gopro instellingen voor onderwaterfotografie laat ik op de fabrieksinstellingen, maar loop ze gerust even door met de handleiding erbij. Zo weet je waarvoor ze worden gebruikt en misschien vind jij het juist handig om bijvoorbeeld het display helderder te zetten. Om maar een voorbeeld te noemen.

Batterij besparen op je GoPro

Niets zo vervelend als een lege accu tijdens je duik! Dat gebeurt ook altijd net op het moment dat je het écht niet kan gebruiken! Iedere seconde extra batterijduur is een extra kans op die ene onvergetelijke foto, dus hier zijn tips voor een langere levensduur van je GoPro-accu.

  1. Zet de GoPro zo min mogelijk aan. Laat de camera nog uit terwijl je je klaarmaakt om te gaan duiken. Je kunt in de preferences eventueel aangeven om de camera na een poosje uit te laten gaan als je hem een tijdje niet gebruikt.
  2. Zet Quickcapture aan. Zie ook hierboven. Dit werkt alleen voor video, maar desalniettemin heel handig!
  3. Zet de helderheid van je scherm zo laag mogelijk. Vooral in donker water heb je maar heel weinig helderheid nodig. Duik je ondiep in helder water, dan zou je hem misschien ietsje hoger kunnen zetten.
  4. Zet de GPS en voicecontrol uit. (doen het toch niet onderwater!)
  5. Zet het beeldscherm aan de voorkant van de GoPro uit als je hem niet van plan bent te gebruiken.
  6. Zet je draadloze connecties uit. (die vind je in de preferences)
fotograferen met de gopro

Lens settings

In de lens settings kun je kiezen tussen
1. wide
2. linear
3. narrow
In de videomodus heb je nog een extra wijde keuzemogelijkheid, die heb je in de fotografiemodus niet. Met een keuze uit deze drie bepaal je hoeveel je in beeld krijgt.

  1. Wide
    Bij “wide” zie je heel veel omgeving, zoals bij een groothoek. Je hebt vervorming in de foto, alle rechte lijnen in de foto worden verbogen zoals bij een fish eye lens. Dat zie je goed als je een foto met de horizon maakt, die lijn is dan verbogen. Onderwerpen in het midden van het beeld lijken groter, dat valt extra op als je van dichtbij fotografeert. Voorbeelden van dingen die je met deze stand wilt fotograferen zijn bijvoorbeeld:
    Onderwaterlandschappen
    Wrakken
    Grote dieren die dichtbij komen
    Je buddy (ook een groot dier van dichtbij 😄)
    Of creatief fotograferen van dichtbij waarbij je ook veel van de mooie achtergrond ziet.
  2. Linear
    Bij “linear” zie je deze vervorming niet en heb je een veel natuurlijker perspectief. De GoPro zoomt als het ware ietsje in, het beeld wat je in “wide” ziet in de hoeken valt nu buiten beeld. Deze stand zou je eerder gebruiken in situaties waar je geen gebogen lijnen wilt. Je behoudt een realistischer beeld omdat je de vervorming van de wide stand niet hebt. Als je bijvoorbeeld rechte lijnen in je wrak wilt behouden of rechte lijnen van wanden of richels. Voor grote dieren heb je misschien niet voldoende reikwijdte, maar gemiddeld grote dieren wel. Bijvoorbeeld vissen, anemonen of delen van een rif. Als je je buddy fotografeert, zal hij/zij realistischer weergegeven worden.
  3. Narrow
    Bij de setting “narrow” heb je nog minder beeld in je foto. Dat is ideaal bij kleinere onderwerpen. Je hebt minder omgeving in de foto en minder achtergrond. Je kunt met de GoPro geen echte macro opnames maken, daarvoor kan de GoPro niet dicht genoeg bij focussen. Deze stand is wel goed te gebruiken als je een voorzetlens voor macro op je GoPro gebruikt. Ik vertel daar meer over in het blog over de accessoires voor je GoPro.

    Op onderstaande foto’s zie je de verschillen. De afstand tot het poppetje en de gopro is steeds hetzelfde.
    Eerste foto: narrow. Het poppetje is het grootste in beeld
    Tweede foto: linear. De lijnen in de achtergrond zijn recht
    Derde foto: wide. De lijnen in de achtergrond worden bol en het poppetje lijkt nog kleiner ondanks dat de afstand hetzelfde is gebleven.
gopro instellingen voor onderwaterfotografie
gopro instellingen voor onderwaterfotografie
gopro instellingen voor onderwaterfotografie

Experimenteer met de instellingen van je gopro!

Het is leuk om met die verschillende standen te experimenteren. Wat gebeurt er met de achtergrond? Hoe ziet iemand zijn gezicht eruit? Welke vervormingen ga je zien?

Andere instellingen voor de onderwaterfotografie met GoPro

  1. Burst
    Zo mis je geen moment meer! Met de burst kun je instellen dat de camera meerdere foto’s snel achter elkaar maakt. Zo mis je geen moment, maar zodra de GoPro een aantal foto’s achter elkaar heeft gemaakt, moet de camera even aan de slag om de foto’s te verwerken en op te slaan. Ik gebruik dat meestal liever niet, omdat de GoPro vervolgens iets langer nodig heeft om die foto’s op te slaan, waardoor ik in die tijd geen foto’s kan maken. De tijd en mogelijkheden die ik gewonnen heb door meerdere foto’s achter elkaar te maken, verlies ik weer omdat ik moet wachten tot de camera de foto’s heeft opgeslagen.
    Ik vind burst wél een ideale instelling voor als je achterover van de boot het water in rolt. Zo heb je het perfecte moment.
    Maar voor een gewone duik waarbij je geen extreem snelle dieren zoals dolfijnen of haaien verwacht, hoef je de burst niet te gebruiken.
  2. Welk fotobestand kies je?
    Op een GoPro-camera bieden de verschillende foto-opties elk verschillende voordelen en kenmerken. Hier zijn de verschillen tussen de belangrijkste foto-instellingen:
    – Superfoto
    – HDR
    – RAW
    – Standaard

    Superfoto:
    Dit is een geavanceerde functie die automatisch HDR (High Dynamic Range) en andere algoritmen gebruikt om de beste belichting en detailniveaus te produceren in een enkele foto. Het is handig in situaties met complexe belichting, zoals scènes met sterke contrasten tussen licht en schaduw. Superfoto verwerkt de foto’s in de camera om details te verbeteren en ruis te verminderen.

    HDR:
    Dit staat voor High Dynamic Range. In HDR-modus neemt de camera meerdere belichtingen van dezelfde scène op met verschillende belichtingsinstellingen en combineert deze vervolgens tot één foto. Dit helpt om details te behouden in zowel de lichte als donkere gebieden van een scène, waardoor een meer gebalanceerde en dynamische foto ontstaat. HDR is handig in situaties met hoge contrasten, zoals landschappen met heldere luchten en schaduwrijke gebieden.

    RAW:
    In RAW-modus legt de camera onbewerkte sensorgegevens vast zonder enige verwerking of compressie. Dit geeft fotografen maximale controle over de nabewerking van hun foto’s, omdat ze de ruwe gegevens kunnen aanpassen en manipuleren in software zoals Adobe Lightroom. RAW-bestanden bevatten meer informatie en bieden meer flexibiliteit bij het bewerken dan JPEG-bestanden, maar vereisen wel extra tijd en vaardigheid om te verwerken. In RAW heb je de meeste data in je foto om later te bewerken. De meeste kleurdata blijft in de foto, dus je kunt je kleuren kwalitatief beter terughalen dan met een jpg. Houd je niet van bewerken en wil je ze liever zo rechtstreeks uit de GoPro gebruiken? Fotografeer dan in JPG.

    Standaard:
    Standaardmodus verwijst naar de standaard JPEG-foto’s die worden geproduceerd door de camera. Deze foto’s worden in de camera verwerkt en gecomprimeerd voordat ze worden opgeslagen. Standaardfoto’s hebben over het algemeen een goede balans tussen beeldkwaliteit en bestandsgrootte en zijn geschikt voor algemeen gebruik.

    Samenvattend, Superfoto en HDR zijn beide gericht op het vastleggen van scènes met hoge contrasten, maar Superfoto maakt gebruik van geavanceerde algoritmen voor betere resultaten. RAW biedt maximale flexibiliteit bij de nabewerking, terwijl Standaardmodus een goede balans biedt tussen kwaliteit en bestandsgrootte.
    Ook hier, experimenteer en kijk achteraf kritisch naar de foto’s als ze op je computer staan.

Minimale afstand van je GoPro tot je onderwerp:

Veel mensen vergeten dat je niet héél dichtbij je onderwerp kunt fotograferen met de Gopro. Er zit wat verschil in model, maar de minimale focusafstand is tussen de 30 en 50 cm. Dit betekent dat de camera scherp kan stellen op onderwerpen die zich binnen dit bereik bevinden.
Voor onderwerpen die zich dichter bij de lens bevinden dan de minimale focusafstand, kunnen je foto’s er onscherp uitzien.
De GoPro-camera’s zijn gewoon niet zijn ontworpen voor extreme close-upfotografie of macrofotografie van zeer kleine onderwerpen, vanwege de beperkingen van de lens en de sensor. Als je close-upfoto’s wilt maken, kun je overwegen om een speciale macro-lens of een camera met een macro-modus te gebruiken. Meer daarover in het blog over de accessoires die beschikbaar zijn voor de GoPro. Bij onderwaterfotografie wil je zo dichtbij mogelijk bij je onderwerp fotograferen, maar je kunt bij de GoPro dus niet dichterbij dan tussen de 30 en 50 cm.

Licht!

Denk altijd aan het licht. Hoe dieper je duikt hoe meer licht je verliest en je kunt je voorstellen dat je in troebel water minder licht hebt als in helder water. Je kunt nog zoveel gopro instellingen voor onderwaterfotografie aanpassen als je wilt, maar als je het licht niet voor elkaar hebt, zul je minder mooie foto’s maken.

De GoPro doet het over het algemeen minder mooi bij tegenlicht. Ik probeer zoveel mogelijk het licht van achteren te houden. Maar als dat niet kan, fotografeer ik ook rustig tegen het licht in, je krijgt alleen een ander effect.

Als je kleuren wilt behouden in je foto is het belangrijk om licht toe te voegen. Je kunt dat met je duiklamp doen, maar helemaal handig is een kleine tray met twee armen waar je je GoPro op vast kunt maken en twee lampen. Gebruik een tray of een mount. Vooral met een tray heb je extra stabiliteit voor de camera. Dit is een groot voordeel bij het filmen met je camera, zodat je mooie rustige beelden krijgt. Bij het fotograferen heb je natuurlijk minder last van camerabeweging, maar is het ideaal om je lichten op te doen en goed te richten.

gopro instellingen voor onderwaterfotografie

Is een GoPro waterdicht?

Jazeker, een GoPro is waterdicht en wel tot 10 meter.
Maar pas op! De oude GoPro’s zijn helemaal niet waterdicht!
Vergeet dus niet om een waterdichte behuizing te kopen zodat je dieper dan tien meter óók nog kunt fotograferen. Met die behuizing is de GoPro waterdicht tot 60 meter.

Nog een paar praktische tips :

Omdat je je camera niet zo gemakkelijk onderwater kunt bedienen, is het handig om bij je duikplanning van te voren op het droge ook je camera mee te nemen. Wat voor soort duik ga je maken? Wat voor gopro instellingen voor onderwaterfotografie wil je daarvoor gebruiken en doe dat alvast voor je de GoPro in het onderwaterhuis steekt. Je hebt dan nog droge handen en kunt direct het volgende controleren:

  • Accu en opslagkaartje: Heb je een volle accu? En nog voldoende ruimte op je opslagkaartje? Probeer altijd ruim van tevoren je accu op te laden zodat je op de boot of vlak voor de duik niet voor verrassingen komt te staan. Ik vind het prettig om een extra accu te hebben zodat ik eventueel tussen duiken een accu kan wisselen.
gopro instellingen voor onderwaterfotografie
×