• nl_NL
 • de_DE_formal
 • en_GB

TAUCHEN IN SCHWEDEN, GULLMARN FJORD

Het Gullmarsfjord of Gullmarn Fjorden, beide benamingen worden gebruikt, is het grootste fjord van Zweden. Het is meer dan 25 km lang en sommige delen zijn meer dan 100 meter diep. Het is uitgeroepen tot Nationaal park en omdat er in dit water diersoorten voor komen die normaalgesproken op grotere dieptes worden gezien. Daarom is het een bijzondere duikplek.

Duiken in Zweden misschien niet het meest voor de hand liggend voor je duikvakantie. De Scandinavische landen hebben altijd een enorme aantrekkingskracht op ons en het feit dat je er óók fijn kunt duiken maakt het een ideale combinatie.

Die Fjorde von Gullmarn in Kürze

Wo befindet es sich?
Der Gullmarsfjord liegt inmitten der Schären von Bohuslän an der Westküste Schwedens. Eine wunderschöne Gegend mit malerischen Fischerdörfern und den berühmten roten schwedischen Bootshäusern. Da es sich um einen großen Schärengarten mit mehr als 8.000 Inseln handelt, können Sie sich vorstellen, dass Wassersport eine große Attraktion ist. Und dazu gehört auch das Tauchen!

Wie tief ist es?
Der Gullmarsfjord ist tief, bis zu 125 Meter. Der Ort wird häufig für Tieftauch-Spezialitäten genutzt und Sie werden viele Doppelsets, Sidemount-Sets und Rebreather sehen. Natürlich kann man auch in den flacheren Teilen schöne Tauchgänge machen, da der Grund allmählich abfällt. Wir sind bis auf maximal 26 Meter getaucht und es gab viel zu entdecken.

Wie ist die Sicht in Gullmarsfjorden?
Die Sichtweite beträgt zwischen 3 und 10 Metern.

Und die Wassertemperatur?
Du tauchst in kaltem Wasser, selbst im Sommer hat das Wasser nur etwa 20 Grad. Im Winter fällt die Temperatur auf knapp über den Gefrierpunkt.

Kann man dort Tauchflaschen füllen?
Ja, es gibt einige Möglichkeiten an diesem Fjord. Achten Sie genau auf die Öffnungszeiten, vor allem außerhalb der Saison. Erkundigen Sie sich im Voraus, ob Sie dorthin gelangen können.
Wir konnten unsere Tanks auffüllen - www.teampaulsen.se
Auf der anderen Seite des Fjords kann man in der Gegend um Lysekill gut tauchen. Wir waren noch nicht dort, aber Sie finden dort unter anderem diese Tauchschule: diveteam.se

Besondere Tierarten im Fjord

Der Gullmarsfjord hat eine ziemlich einzigartige Meeresfauna. Man kann hier Arten sehen, die normalerweise in viel größeren Tiefen zu finden sind.
Ik heb niet helemaal begrepen waarom deze dieren in dit fjord ondieper leven dan elders, een Zweedse duiker vertelde het ons, maar met mijn Zweeds en zijn Engels kwamen we er niet helemaal uit.
Als jij het wel weet zou ik het leuk vinden als je me een berichtje stuurt of een comment onder deze blog schrijft.


Deze “Seafan” kwamen we tegen op ongeveer 26 meter. Midden op een zandvlakte stak hij duidelijk boven het zand uit. Prachtig om te zien én zeker leuk om onderwater te fotograferen. Ik had in die tijd de cursus decompressie nog niet gevolgd en we hadden geen nitrox. Er was dus beperkte tijd om op deze diepte te fotograferen. Als we nog een keer terug gaan wil ik daar nog eens fotograferen, je kunt hele creatieve foto’s van maken!
Wil je meer weten over waarom je met Nitrox wilt duiken als je fotografeert? Lees dan hier de voordelen van het duiken met Nitrox.

Waar kun je duiken langs deze fjord?

Je kunt op allerlei plekken duiken rond de Gullmars fjord, zowel aan de noord- als zuidkant. Wij doken meerdere keren in Jordfall, coordinaten 58.3294, 11.5701.

Het is een klein haventje, waar je vlak naast het water parkeert. Je betaalt een klein bedrag voor het parkeren. Er is een toilet aanwezig en picknickbanken vlak naast het water waar je na het duiken kunt bijkomen, maar die je ook heel fijn kunt gebruiken om je spullen op te zetten.
Je gaat heel gemakkelijk te water, de bodem daalt eerst heel langzaam.
De bodem is voornamelijk zand met af en toe rotsen waar dan ook direct een concentratie van onderwaterleven is. Langs de rand van de fjord is het rotsachtig met veel kieren en spleten waar van alles in leeft.

Andere Zweedse duiklocaties

Andere locaties langs de kust van de fjord zijn:

 • Skär – 58.2978, 11.5314
  Je gaat te water bij het rode boothuis of bij het stenige strand aan de rechterkant.
 • Fossen Camping – 58.3214, 11.5599
  Alleen mogelijk als de camping geopend is. Informeer bij de receptie.
 • Hällebäck – 58.3454, 11.5891
  Bij een jachthaventje met strandje

De omgeving

De Gullmarn fjord ligt midden in de Bohuslän Archipel aan de westkust van Zweden. De omgeving is prachtig om te wandelen en te fietsen. Beboste heuvels en weides wisselen elkaar af. De uitzichten over het water zijn prachtig en je vindt er gezellige dorpjes om te slenteren en een kopje koffie te drinken.

Waar logeer je?

Wij kampeerden in het jachthaventje direct bij de duikplek Jordfal.
We konden dus zo de camper uit en het water in lopen. Omdat de jachthaven geen camping faciliteiten heeft, er is alleen een toilet, hebben we ook op deze camping gestaan. Hafsten.se
Het was in het najaar de enige camping die geopend was.
Natuurlijk zijn er ook allerlei huisjes te huur in de omgeving. Wij kamperen graag, maar je kunt te kust en te keur wat accommodatie betreft.