Duiken in Dauin in de Filipijnen staat bekend om “muck diving”. Het duiken in zand en steentjes. Als je om je heen kijkt vraag je je werkelijk waar af wat je eigenlijk moet gaan zien op die ogenschijnlijke kale vlakte. Tot je langzamer gaat zwemmen, beter gaat kijken en met een beetje hulp van je duikgids ga je de meest bijzondere dieren bekijken onderwater. Ik vertel je in dit artikel graag meer over deze verrassende en veelzijdige duikbestemming.
DUIKEN IN DAUIN IN HET KORT
Informatie over Dauin.
Dauin ligt in het zuidoosten van het eiland Negros, net onder de grotere stad Dumaguete.
Duiken is de grote touristische atractie in deze plaats en je vindt dan ook veel duikscholen en duikresorts langs de kust. Je kunt er prachtig duiken vanaf de kant, de meeste duikscholen bieden bootduiken aan en Apo island met haar prachtige koraalriffen ligt vlakbij.
Grote delen van de kust zijn beschermd in natuurparken, waardoor het onderwaterleven er gevarieerd en uitbundig is.
Hoe kom je in Dauin?
Waarschijnlijk kom je op Negros met de boot aan in Dumaguete. Vandaar kun je met een taxi of brommer naar het busstation vanwaar je iedere bus richting het zuiden kunt nemen. (Bayawan, Sipalay or Hinobaan) Vertel de conducteur waar je naar toe wilt en ze zetten je daar het dichtstbij af. Een kaartje koop je in de bus, je hoeft dus niet eerst een ticketloket te zoeken.
Ik nam een taxi rechtstreeks naar mijn accommodatie in Dauin. Ik kwam door omstandigheden later aan dan gepland, ik was moe en bezweet en ik wilde in 1x door. Ik betaalde 1200 php voor de taxi van de haven in Sibulan naar Dauin, wat omgerekend ongeveer 21 euro was. (2023)
Je kunt ook naar Dumaguete vliegen vanuit Manilla of Cebu. Je komt dan aan op het vliegveld in Dumaguete waarvan je op dezelfde manier verder reist als vanuit de haven.
BOOTDUIKEN VERSUS KANTDUIKEN IN DAUIN
Een aantal duikresorts bieden zowel kantduiken als bootduiken aan. Je duikt dan op net andere plaatsen voor de kust van Dauin. Soms duik je ook op dezelfde plaatsen, maar hoef je minder uit te zwemmen en hoef je niet in een busje naar de duikstek, maar zit je lekker op een boot. Ik dook bij Bongo Bongo divers en zij bieden beide aan voor het zelfde tarief.
Ik vond zowel de kantduiken als de bootduiken prachtig en kon geen onderscheid in kwaliteit duiken maken. Ondanks dat de kantduiken gemakkelijk zijn, vond ik het vanaf de boot nóg makkelijker. Dat komt voornamelijk omdat ik met twee tanks duik, vanaf de boot hoef ik gewoon minder te tillen.
Muck diving
Wat is Muck diving eigelijk?
De vertaling van het engelse woord “Muck” is: drek, viezigheid. In de context van muck diving wordt eerder zand of modder bedoelt. Je duikt op een zandvlakte, met steentjes of (dode) koraalstukjes. Af en toe kom je een “polletje” levend koraal tegen of een anemoon.
Op deze op het eerste gezicht lege zandvlakte leeft een enorme diversiteit van dieren. Bijvoorbeeld verschillende soorten octopus, de blauwgeringde octopus, de wonderpus, de mimic. Maar ook de flamboyant cuttlefish, Ambon scorpionfish, de frogfisch, zeepaardjes en héél veel naaktslakken oftewe nudibranch.
Ik vertel je in dit artikel meer over Muckdiving en tips voor het fotograferen als je in deze bijzondere omgeving duikt.
Als je op zoek bent naar grote koraalriffen dan is Dauin misschien niet jouw beste duikbestemming. Alhoewel ze er zeker prachtige stukken koraal hebben, is het toch voornamelijk muck. Voor de mooie koraaltuinen moet je op Apo island zijn, op 30 minuutjes varen vanaf Dauin.
Hoe moeilijk is het duiken in Dauin?
Het duiken in Dauin is redelijk gemakkelijk, zowel vanaf de kant als vanaf een boot. De meeste duikcentra zitten rechtstreeks aan de kust, dus je loopt zo met je tank over een klein stukje zandstrand het water in.
De boten leggen ook aan op het strand, je loopt via een smalle loopplank het schip op. Dat lijkt spannender dan het is, het bootpersoneel helpt je een handje en neemt je duikspullen mee als je dat wilt.
De bodem loopt geleidelijk af onder water, waardoor je zelf kunt kiezen hoe diep je wilt en kunt duiken. Uiteraard afhankelijk van je duikopleiding.
Je kunt zo gemakkelijk op diepte je duik beginnen en zodra het einde van je bodemtijd in zicht komt duik je verder op ondiepere delen.
Ze hebben mij verteld dat er soms stroming kan staan, maar in de drie weken dat ik er dook heb ik het niet of amper meegemaakt. Als er al stroming was, was het heel lichtjes.
Al met al vond ik het duiken erg gemakkelijk en overzichtelijk. Het spotten van de dieren was niet altijd even gemakkelijk, de ervaren local divemaster was een grote hulp. Hij had veel ervaring en kon me met gemak dieren laten zien die ik zelf niet gevonden zou hebben.
Hoe is de watertemperatuur in het water rond de kust van Dauin?
De watertemperatuur is gemiddeld 29 graden, soms een graadje kouder en soms een graadje warmer. Ik dook in een lang pak en 3 mm dik. Ik vond dat warm genoeg, na veel en lang duiken wordt ik na een tijdje toch kouder. Dus ondanks dat sommige duikers met een shortie het water in gingen, was ik erg blij met mijn lange pak. Over het algemeen zag ik dat de mensen die meer dan “een keertje” doken een lang duikpak droegen.
DUIKEN ROND APO ISLAND
Op 30 minuutjes varen vanaf de kust van Dauin ligt Apo Island.
Dit eiland staat bekend voor zijn prachtige koraalriffen, je kunt aan iedere kant van het eiland prachtig duiken.
Het geeft je een prachtige afwisseling ten opzichte van het muckdiven langs de kust van Dauin.
Grote koraalstructuren, veel vis en zelfs de banded seasnake komt hier voor.
De omgeving van Dauin en Apo island is vulkanish en op één van de duikplaatsen rond Apo island kun je vulkanische belletjes uit het zand zien opstijgen. Super interessant om eens doorheen te zwemmen.
Rondom Apo island is wel stroming, soms zelfs erg sterke stroming. Vind je dit lastig, overleg dan even met je duikschool of divemaster. Er zijn meerdere duikplaatsen, dus misschien kan er rekening mee gehouden worden.
Omdat je bij Apo island met een boot duikt, is de stromingsduik relatief gemakkelijk. Je sprint erin, je drijft een stukje op de stroming mee waarna de stroming minder wordt. Daar pikt de boot je dan weer op, zodat het alsnog een relatief gemakkelijke duik is.
Ik houd niet heel erg van stroming, mede omdat ik met stroming niet zo gemakkelijk kan fotograferen, maar deze duiken vond ik toch zeer goed te doen.
DUIKSCHOLEN IN DAUIN
Je kunt er te kust en te keur. Van superdeluxe tot geschikt voor een backpackersbudget. Het duiken ansich is niet erg duur, ik betaalde voor een begeleide (boot-) duik 22 euro, inclusief sanctuary fees.
Ik dook met BongoBongo divers. Een super duikschool met fijne accommodatie. Ik dook er over het algemeen alleen met een divemaster, hooguit met zijn drietjes. Echt kleine groepjes dus en altijd werden mensen van gelijk niveau bij elkaar gezocht.
Ik denk zelfs duikers met gelijke wensen, want ik door altijd met andere fotografen of mensen die van langzaam duiken hielden.
De meeste duik bedrijven duiken in Dauin vanaf verschillende plekken langs de kust, al dan niet met een boot.
ACCOMMODATIE IN DAUIN
Accommodatie aanraden waar ik zelf niet heb geslapen vind ik altijd iets lastig. Ik kan je in ieder geval vertellen dat er voldoende accommodatie is, ik zag er verschillende (duik-) resorts. Het stel waar ik af en toe mee dook had een klein particulier appartement in de buurt via Airbnb en de divemasters in opleiding hadden samen een huisje in Dauin geboekt. Er is wat dat betreft voldoende keuze.
Ik overnachtte op het duikcentrum BongoBongo divers en vond het een perfecte locatie.
Omdat ik in mijn eentje was, huurde ik een kleine eenpersoonskamer met gedeelde badkamer en gedeeld toilet. Alles dik in orde, schoon en netjes. En dat voor nog geen tientje per nacht. Ze hebben verschillende type kamers, ook met eigen toilet/douche.
Het zwembad en de lounge zijn gezellig en dienen ook een beetje als huiskamer. Ik ontmoette er leuke mensen en de wifi was goed genoeg om ’s avonds wat werk op de computer te doen.
Het zwembad is heerlijk om even in af te koelen én ze geven er duikopleidingen.