Duiken op Bonaire is genieten van een fantastische onderwaterwereld! Dit eiland biedt een ongeëvenaarde ervaring met de mooiste, gezondste koraalriffen en superveel tropische vissen van de Caribbean, dankzij de golfstroom in de Caribische Zee. De kalme zee, het warme, blauwe water en het uitstekende heldere zicht maken Bonaire tot de perfecte plek voor duiken en snorkelen. Niet voor niets wordt Bonaire vaak “Diver’s Paradise” genoemd.
Wat je allemaal kunt lezen in dit blog over Duiken op Bonaire:
– Praktische reis informatie voor een duikreis naar Bonaire, zoals beste reisperiode, bereikbaarheid, geldzaken etc.
– Praktische duikinformatie op Bonaire
– Beschermd marine park
– Beste periode om te duiken op Bonaire
– Duiken vanaf de kant
– Watertemperatuur op Bonaire
– Wat voor duikpak draag ik het beste bij mijn duiken op Bonaire?
– Duiken met een gids of juist zonder?
– Duikspullen huren
– Duiken op Klein Bonaire
– Duiken aan de oostkust van Bonaire
– Moet je bang zijn voor haaien op Bonaire?
– Bootduiken
– Duiken zonder brevet, duikcursussen op Bonaire
Praktische Informatie voor een duikreis naar Bonaire
Beste Reisperiode voor Bonaire
De beste tijd om naar Bonaire te reizen is van januari tot en met april. In september, oktober en november kunnen er hevige regenbuien zijn, maar deze duren meestal niet lang. Eind december tot en met maart zijn de drukste maanden. In de zomermaanden juli en augustus is er een tweede piek tijdens de Europese schoolvakanties. Tussen eind april en half december is het rustig: het Caribisch laagseizoen.
Bereikbaarheid vanuit Nederland of Belgie:
Bonaire is gemakkelijk te bereiken met dagelijkse directe vluchten vanaf Amsterdam. Een vlucht vanuit Nederland duurt ongeveer negen uur, en het vliegveld Flamingo Airport ligt slechts vijf minuten van de hoofdstad Kralendijk. Vanuit België maak je eerst een tussenstop in Amsterdam.
Klimaat van Bonaire:
Bonaire heeft een semi-droog, tropisch klimaat met een gemiddelde temperatuur van rond de 29 graden Celsius het hele jaar door.
Tijdsverschil:
Bonaire ligt in de Atlantic Standard Time (AST) zone. Tijdens de wintertijd is het er vijf uur vroeger dan in Nederland en tijdens de zomertijd zes uur.
Geldzaken:
De Amerikaanse dollar is de munteenheid op Bonaire. Nederlandse bankpassen werken goed, maar ik heb een paar keer gehad dat ik niet kon pinnen in de supermarkt. Ik vond het daarom handig om altijd wat dollars op zak te hebben.
Taal:
Nederlands is de officiële taal, maar Papiaments, Engels en Spaans worden ook veel gesproken.
Elektriciteit:
De netspanning is 127 volt/50 hertz. Voor Nederlandse apparaten is een wereldstekker of adapter nodig.
Autohuur op Bonaire:
Ondanks dat het eiland niet groot is, is het toch handig om een auto te huren. Helemaal als je zonder gids wilt gaan duiken heb je een auto nodig om je duikspullen naar de waterkant te vervoeren. Als je een resort geboekt hebt of altijd met gids duikt wordt je misschien opgehaald voor je duiken en is het misschien voldoende om een aantal dagen een scooter te huren.
Is het veilig op Bonaire?
Er wordt vaak gewaarschuwd voor kleinere criminaliteit op Bonaire. Zo is het verstandig om geen waardevolle spullen achter te laten in je huurauto. Vraag anders bij het bedrijf waar jij je auto huurt of ze tips hebben. Willen ze dat je de auto open laat of juist niet?
Ik voel me heel veilig op Bonaire en heb nooit problemen gehad. Ik laat de auto gewoon open en neem alles wat van belang is mee onderwater. Ik laat alleen een fles water achter en een handdoekje. Het eiland is heel klein en als ik uit het water kom ben ik ook zo weer in mijn accommodatie, dus ik heb verder geen spullen nodig.
Eventueel zou je een waterdicht kokertje mee kunnen nemen voor je creditcard of wat contanten.
Praktische Duik Informatie Bonaire
Beschermd Marine Park:
Het water rondom Bonaire behoort tot een beschermd natuurpark. Om te kunnen duiken op Bonaire heb je een Marine Park tag nodig, die je online kunt kopen. Deze tag geld zowel voor snorkelaars als duikers, alhoewel de snorkeltag goedkoper is.
Het park heeft 86 duikplaatsen met meer dan 57 soorten koraal en 350 verschillende vissoorten. Je kunt er dus eindeloos variëren in duiken!
Beste duikperiode op Bonaire:
Altijd! Er is geen enkele ‘slechte’ duikperiode op Bonaire, je kunt er altijd mooi duiken.
Er zijn zoveel gevarieerde duikplekken op Bonaire dat je ook in het hoogseizoen rustige duikstekken kunt vinden. Als je op een bepaalde plek veel auto’s aan de kant ziet staan, dan rijd je gewoon één of twee duikplekjes verder en heb je het water voor je zelf. De ultieme vrijheid van shore diving!
Bonaire ligt buiten de ‘huricane belt’, waardoor er weinig kast van orkanen is. Het komt zelden voor dat een duikdag wordt geannuleerd vanwege externe factoren.
Duiken vanaf de kant op Bonaire
Duiken op Bonaire is laagdrempelig, er zijn maar weinig plekken waar je zo gemakkelijk kantduiken kunt maken. Je kunt vrijwel overal vanaf het strand de zee inlopen en direct beginnen met je duik. Je parkeert je auto op of vlak naast het strandje, bouwt je duikset op en loopt het water in.
Officieel zijn er negentig duiklocaties, waarvan vijftig vanaf het strand toegankelijk zijn. De overige locaties zijn per boot te bereiken.
Watertemperatuur op Bonaire:
De temperatuur varieert van 26 tot 30 graden Celsius.
Wat voor duikpak draag ik op Bonaire:
Een 3 mm duikpak is vaak voldoende, en een shorty kan ook volstaan. Jij weet natuurlijk het beste of je een koukleum bent of niet. Ik ben zelf geen koukleum, maar duik toch het liefste in een lang duikpak, tussen de 3 en 5 mm. Ik wil gewoon zo veel mogelijk tijd onderwater doorbrengen en wil mijn duiken niet in korten omdat ik het koud heb. En na een flink aantal duiken wordt ik misschien een beetje moe en daardoor ook sneller koud. Ik draag dus liever een iets dikker duikpak.
Daarnaast ben ik zelf een paar keer gevallen bij het in- en uitstappen van het water door de oneffen ondergrond in combinatie met een klein golfje. Ik zag ook regelmatig andere mensen onderuit gaan. In zo’n geval komt een lang pak ook van pas, want het beschermt je dan tegen de ergste schrammen en krassen.
Vergeet je schoentjes niet!
De strandjes op Bonaire bestaan uit steentjes en dood koraal. Vooral als je het water in gaat loop je over een randje koraal wat hard en onregelmatig is. Schoentjes mét stevige/dikke zool zijn écht een noodzaak. Duiksokken of schoentjes met dunne zool zijn niet voldoende, je zult dan echt zere voeten krijgen.
VERBODEN!
Omdat het water rondom Bonaire een beschermd natuurpark is mag je géén handschoenen dragen en geen mes bij je hebben. Beide om te voorkomen dat duikers dingen aanraken of beschadigen.
Duik je altijd met een gids op Bonaire?
Wat jij wilt! Je kunt met een gids duiken, maar omdat het duiken op Bonaire zo toegankelijk is en je op de meeste duikstekken gemakkelijk te water kunt gaan is een gids geen must. Zorg dat je navigatieskills in orde zijn, zodat je weer uit het water kunt komen daar waar je te water bent gegaan. Je kunt namelijk niet overal het water uit, je zou daarmee te veel koraal beschadigen.
Een duikgids heeft zeker voordelen, zij weten precies de mooiste plekjes én de dieren te vinden.
Duikspullen huren op Bonaire
Huur je duikmateriaal of neem je liever je eigen spullen mee? En waar haal je dan je duiktanks?
Je kunt op Bonaire op iedere hoek van de straat een duikbedrijf vinden. Grote kans dat er bij of naast jouw accommodatie een duikshop is. Als je niet je eigen duikspullen kunt of wilt meenemen, dan is huren geen enkel probleem.
Ik neem op mijn duikreizen wel altijd mijn eigen spullen mee en heb alleen maar duiktanks nodig. Ik heb goede ervaringen met:
https://vipdiving.com/ – supervriendelijke mensen. Ondanks dat ik daar mijn tanks niet had gehuurd, wilden zij mij met alle plezier én kunde helpen met het vervangen van een o-ring. Superfijne service!
https://www.ab-dive.com/nl – hier heb ik tanks gehuurd, gemakkelijk inrijden met de auto en tanks wisselen. Medewerkers zijn vriendelijk en ze hebben ook een leuk pakket in combinatie met autohuur.
https://buddydive.com/nl/ – ook hier huurde ik geen tanks, maar toch zéker een vermelding waard. Hun locatie is prachtig gelegen, je loopt zo het trappetje af en duikt het water in. Faciliteiten dik in orde én wederom: hele vriendelijke mensen. Ze hielpen mij met wat dingetjes, dus ook hier vind je goede service.
En dan nog zomaar een tipje:
Neem een grote fles water mee en leg deze bij/op de auto in de zon. Als je dan uit het water komt heb je warm water om het zout een beetje van je af te spoelen.
Of in mijn geval offer ik het water aan mijn camera op, zodat het meeste zout van de camera afgespoeld is voordat het op kan drogen.
Duiken op Klein Bonaire
Klein Bonaire, gelegen ten westen van Bonaire, heeft een prachtig koraalrif dat duikers en snorkelaars aantrekt. Dit rif herbergt een groot aantal kleurrijke vissen en andere fascinerende zeedieren. Bovendien is Klein Bonaire een belangrijke nestplaats voor vijf soorten zeeschildpadden.
Er zijn geen kantduikplaatsen op Klein Bonaire, maar de zee rondom het eilandje heeft boeien op alle duiklocaties, zodat boten niet hoeven te ankeren en het rif onbeschadigd blijft. Vanaf Bonaire kun je met watertaxi’s in ongeveer 25 minuten naar Klein Bonaire varen.
Duiken aan de Oostkust van Bonaire
Op windstille dagen is het mogelijk om aan de meestal ruwe oostkust te duiken. Aan deze kant van het eiland wordt veel minder gedoken omdat de golven tegen de kust slaan. De oostkust biedt een aantal spectaculaire duikplekken met onaangetast koraal, grote vissen (zoals nurse sharks) en veel schildpadden. BAS Diving verzorgt duiktrips aan deze kant van het eiland en zorgt voor een veilige en onvergetelijke duikervaring. Populaire duikstekken zijn Cai, Baby Beach en Turtle City.
Moet je bang zijn voor haaien op Bonaire?
Nee! Als in je in de Caribische Zee duikt, is de kans heel klein dat je haaien tegenkomt.
De verpleegsterhaai (Nurseshark) en de zandhaai zou je kunnen tegen komen. De kans op een ontmoeting met deze haaien is het grootst aan de oostkust van het eiland.
Bootduiken op Bonaire
Bonaire staat bekend om zijn gemakkelijke kantduiken. Een shore-dive bestemming bij uitstek! Maar als jij graag vanaf een boot duikt is dat natuurlijk ook mogelijk. Veel duikbedrijven bieden dit aan, grote kans dat het bedrijf waar je je tanks huurt dit aanbiedt.
Het duiken van de boot heeft een aantal voordelen. Je hoeft niet met je duikuitrusting aan te lopen, te water gaan is eenvoudiger, je hoeft op sommige duikplaatsen niet uit te zwemmen naar het rif en er is altijd een gids bij de duik.
Kan ik op Bonaire duiken zonder duikbrevet?
Als je op mijn blog leest ga ik er een beetje van uit dat je al kunt duiken. Maar misschien heb je nog geen duikbrevet en wil je toch gaan duiken. Om te kijken of het iets voor je is en of je een cursus wilt gaan volgen.
Onder begeleiding van een ervaren instructeur kun je een introductie duik nemen bij één van de vele duikscholen. Informeer wat er mogelijk is en waar je dan te water gaat. Wie weet kom jij wel als gebrevetteerde duiker terug van je vakantie op Bonaire!
Is Bonaire een duikparadijs?
Ja, echt wel! Bonaire is een waar paradijs voor duikers en snorkelaars, met een kalme zee, warm water en rijke onderwaterwereld. Of je nu een beginner bent of een ervaren duiker, Bonaire biedt fantastische mogelijkheden voor een onvergetelijke duikvakantie.