Duiken op Malapascua in de Filipijnen is een gevarieerd sprookje. Van haaien tot nudibranchs, voor beginnende tot gevorderde duiker.
Als je al iets over dit eiland gehoord of gelezen hebt, dan is het ongetwijfeld over de voshaai, in het engels “tresher shark”. Een bijzondere haaiensoort die je dagelijks kunt bekijken tijdens je duik voor de kust van het kleine idyllische eilandje Malapascua.
DUIKEN IN MALAPASCUA IN HET KORT
Informatie over Malapascua
Malapascua is een klein eiland in de Filipijnen, ongeveer zeven kilometer uit de kust van het grotere eiland Cebu.
Het is echt een klein eiland, 2 x 2.5 km ongeveer. Er zijn geen auto’s en de grootste weg over het eiland is een betonpad. De afstanden zijn zo klein op Malapascua dat je gemakkelijk van a naar b wandelt. Je kunt ook een scooter huren of voor een klein bedrag achterop stappen bij één van de locals.
Je komt waarschijnlijk naar Malapascua om te duiken en er is voldoende keuze in duikscholen. Er zijn prachtige hagelwitte strandjes om lekker bij te komen van je duiken en je kunt op verschillende plekken lekker eten.
Hoe kom je er?
Vanaf het busstation in Cebu, de Northern Bus Terminal, kun je met de Ceres Liner bus naar de haven van Maya. De rit duurt ongeveer 4 uur, afhankelijk van het verkeer onderweg. Ik deed er bijna vijf uur over. De bus kost ongeveer 150 pesos.
Je hoeft van te voren geen kaartje te kopen, je kunt gewoon op de bus stappen. Onderweg komt er iemand bij je langs in de bus waaraan je kunt betalen.
Je kunt ook een kleiner busje/van nemen, die je deelt met een paar mensen, maar ik vond de bus prima. Het is goedkoop en heeft airconditioning. Ik vond het een relaxte rit.
Eenmaal aangekomen in de haven van Maya, meld je je bij het kleine huisje aan het water. Je meldt je daar aan en betaalt een fee, waarna je naar de containers er vlak naast gaat en daar een kaartje koopt voor je boot. De boten varen tot 1700 uur, dus zorg dat je op tijd aanwezig bent.
De overtocht duurt ongeveer 25 minuutjes.
Op Malapascua rijden geen auto’s, maar er waren genoeg locals om te helpen met het tillen van de bagage.
DUIKEN MET DE VOSHAAI
Malapascua is de beste plek ter wereld om te duiken met de voshaai. In het engels heet hij “tresher shark”.
De meest sierlijke haai, met zijn lange staartvin. De voshaai leeft op grote diepte, je kunt hem daarom niet gemakkelijk bekijken. Tenzij je naar Malapascua reist, want daar komen de haaien naar ondiepe delen van het rif om zich te laten schoonmaken. Deze “cleaning stations” gebruiken haaien (en andere dieren!) om zich van parasieten te ontdoen.
De beide duikplekken, Kimud Shoal en Monad Shoal op ongeveer een half uur tot drie kwartier varen vanaf het eiland zijn van die cleaning stations.
DE BESTE TIJD OM MET VOSHAAIEN TE DUIKEN
Dit is het allerleukste: iedere dag is de beste tijd om met de voshaai te duiken! Of je nu in januari naar Malapascua wilt gaan, midden in de zomer of in oktober. De haaien zijn er iedere dag.
Natuurlijk kun je pech hebben, in de tien dagen dat ik op Malapascua logeerde heb ik iemand gesproken die géén voshaai gezien had op één van haar duiken. Gelukkig had ze evengoed een hele mooie duik en zag ze op haar tweede duik meedere.
Op mijn duiken zag ik meerdere haaien, ze kwamen alsmaar opnieuw over zwemmen. Ze kwamen redelijk dichtbij en ze waren echt goed te observeren.
Het is een prachtige ervaring, maar je moet er vroeg voor op staan. In het donker stap je op de boot, onderweg komt de zon op en vlak daarna kom je aan bij één van de duikplekken.
EEN PAAR TIPS VOOR HET FOTOGRAFEREN VAN DE VOSHAAI
De haaien zijn behoorlijk schuw, je moet rustig zwemmen, liefst stil boven het rif zweven. Je mag geen lampen of flitsers gebruiken, want ook dat schrikt ze af.
Je moet de haaien dus met natuurlijk licht fotograferen.
- Blijf zo stil mogelijk in het water zweven, maak geen onverwachte bewegingen
- Gebruik voldoende sluitersnelheid, zodat je geen bewegingsonscherpte krijgt
- Waarschijnlijk zul je je ISO moeten verhogen, afhankelijk van de diepte en het zicht
- Vraag je divemaster of duikgids of je langer op een ondieper deel mag doorbrengen. Daar heb je meer licht als verder in de diepte.
Ik had pech in de tijd dat ik op Malapascua bij de haaien dook. Die dagen was het zicht behoorlijk slecht. Voor de ervaring maakte het geen verschil, ik kon de haaien goed bekijken. De haaien doken van dichtbij op uit het troebele water en dat gaf de duik nog een extra avontuurlijk tintje.
Het maakte wel dat mijn foto’s minder goed werden. Om de haai een beetje goed op de foto te krijgen moest ik wachten tot ze dicht genoeg bij kwamen. Helaas kwamen ze op mijn duiken niet zó dichtbij als ik voor de foto zou willen.
Ik besloot daarom een filmpje te maken. Ik had dan weliswaar niet de mooie foto’s die ik had willen maken, maar wel een prachtige herinnering!
HOE MOEILIJK IS HET DUIKEN OP MALAPASCUA?
Er zijn rond het eiland allerlei verschillende duikplekken en de meeste zijn helemaal niet moeilijk. De dieptes verschillen van plek tot plek. Je kunt er met je open water prachtig duiken, je kunt er zelfs heel goed je open water certificaat behalen.
Wil je naar de Tresher Sharks, dan zul je een Advanced certificaat nodig hebben. Daar heb je niet alleen op die duiken veel plezier van, andere duiken rond het eiland zijn ook iets dieper en ook dan heb je veel plezier van je Advanced.
Je gaat vanaf de voorkant van de duikboot met een grote stap het water in en als je weer bovenwater komt laat de bemanning een trap tussen de drijvers van de boot zakken.
Het is ontzettend eenvoudig om weer aan boord te klimmen.
HOE IS HET DUIKEN OP MALAPASCUA?
Je kunt er eindeloos duiken en steeds weer wat nieuws zien. De duiken rondom het eiland zijn gevarieerd. Vaak begin je de duik wat dieper op het zand om vervolgens langzaam richting ondieper water te zwemmen over hard en zacht koraal. Op die manier zie je allerlei dieren en vissen die in verschillende omgevingen leven.
Buiten de duiken met de haaien nam ik meestal de macro lens mee op de camera. Er is namelijk veel klein tot middelgroot leven.
And the temperature of the water?
De watertemperatuur in de Filipijnen is afhankelijk van het seizoen tussen de 25-28 graden. Ik dook er in januari/februari en ik had een heerlijke 26/27 graden watertemperatuur op Malapascua.
De 3mm Proteus van Fourth Element was heerlijk warm, die extra warmte kon ik na een flink aantal duiken en een beetje vermoeidheid goed gebruiken.
DUIKSCHOLEN OP MALAPASCUA
Er zijn meer dan voldoende duikscholen op Malapascua. Ik dook bij Evolution, mede omdat zij ook technische duikopleidingen doen en dus sidemountflessen voor mij te huur hadden. Ik was super tevreden, het personeel was enthousiast, vriendelijk en bovenal kundig.
De divemasters waren super gedreven om allerlei bijzondere dingen onderwater te laten zien en hielden altijd de veiligheid in de gaten én ook nog eens met respect voor het onderwaterleven. Petje af voor hen!
Ze organiseren bij Duikschool Evolution ook excursies naar Kalangamann Island en Gato Island, waar je ook prachtig kunt duiken.
ACCOMMODATIE
Bij Evolution kun je ook overnachten, direct naast de duikschool die direct aan het strand ligt. Ik zocht iets voordeligers en boekte JPH Resort. Ze hebben super nette en schone kamers met airco en ventilator en eigen badkamer. Ze zitten op nog geen vijf minuutjes lopen van het duikcentrum.
Zoek je nog een andere afwisselende duikbestemming in de Filipijnen?
Dan is Dauin de place to be. Deze twee bestemmingen passen perfect bij elkaar. De omgeving boven water is anders en onder water ook. Goede afwisseling dus!
Ik verbleef tien dagen op Malapascua en veertien in Dauin en heb mijn ogen uitgekeken en mijn camera-kaartjes volgeschoten!
Hier kun je meer lezen over duiken in Dauin.