• nl_NL
 • de_DE_formal
 • en_GB

DIVING IN SWEDEN, GULLMARN FJORDS

Het Gullmarsfjord of Gullmarn Fjorden, beide benamingen worden gebruikt, is het grootste fjord van Zweden. Het is meer dan 25 km lang en sommige delen zijn meer dan 100 meter diep. Het is uitgeroepen tot Nationaal park en omdat er in dit water diersoorten voor komen die normaalgesproken op grotere dieptes worden gezien. Daarom is het een bijzondere duikplek.

Duiken in Zweden misschien niet het meest voor de hand liggend voor je duikvakantie. De Scandinavische landen hebben altijd een enorme aantrekkingskracht op ons en het feit dat je er óók fijn kunt duiken maakt het een ideale combinatie.

Gullmarn Fjords at a glance

Where is it located?
Gullmarsfjorden is located in the middle of the Bohuslän archipelago on Sweden's west coast. A beautiful area with picturesque fishing villages and the famous Swedish red boathouses. It is a large archipelago with more than 8,000 islands, you can imagine that water sports are a big attraction. And that includes diving!

How deep is it?
Gullmarsfjord is deep, as much as 125 metres. The location is widely used for deep diving specialties and you will see many double sets, sidemount sets and rebreathers. Of course, you can also make nice dives in the shallower parts, as the bottom drops gradually. We dived to max 26 metres and there was plenty to explore.

What is the visibility like in Gullmarsfjorden?
Visibility ranges from 3 to 10 metres.

And the water temperature?
You dive in cold water, even in summer the water is only around 20 degrees. In winter, that drops to just above freezing.

Can you fill scuba tanks there?
Yes, there are a few options around this fjord. Pay close attention to opening hours, especially out of season. Contact us in advance to ask if you can get there.
We could fill our tanks at - www.teampaulsen.se
On the other side of the fjord, there is a lot of diving around Lysekill. We haven't been there yet, but you'll find this diving school, among others: diveteam.se

Special animal species in the fjord

Gullmarsfjord has a fairly unique marine life. You can see species here that are normally found at much greater depths.
Ik heb niet helemaal begrepen waarom deze dieren in dit fjord ondieper leven dan elders, een Zweedse duiker vertelde het ons, maar met mijn Zweeds en zijn Engels kwamen we er niet helemaal uit.
Als jij het wel weet zou ik het leuk vinden als je me een berichtje stuurt of een comment onder deze blog schrijft.


Deze “Seafan” kwamen we tegen op ongeveer 26 meter. Midden op een zandvlakte stak hij duidelijk boven het zand uit. Prachtig om te zien én zeker leuk om onderwater te fotograferen. Ik had in die tijd de cursus decompressie nog niet gevolgd en we hadden geen nitrox. Er was dus beperkte tijd om op deze diepte te fotograferen. Als we nog een keer terug gaan wil ik daar nog eens fotograferen, je kunt hele creatieve foto’s van maken!
Wil je meer weten over waarom je met Nitrox wilt duiken als je fotografeert? Lees dan hier de voordelen van het duiken met Nitrox.

Waar kun je duiken langs deze fjord?

Je kunt op allerlei plekken duiken rond de Gullmars fjord, zowel aan de noord- als zuidkant. Wij doken meerdere keren in Jordfall, coordinaten 58.3294, 11.5701.

Het is een klein haventje, waar je vlak naast het water parkeert. Je betaalt een klein bedrag voor het parkeren. Er is een toilet aanwezig en picknickbanken vlak naast het water waar je na het duiken kunt bijkomen, maar die je ook heel fijn kunt gebruiken om je spullen op te zetten.
Je gaat heel gemakkelijk te water, de bodem daalt eerst heel langzaam.
De bodem is voornamelijk zand met af en toe rotsen waar dan ook direct een concentratie van onderwaterleven is. Langs de rand van de fjord is het rotsachtig met veel kieren en spleten waar van alles in leeft.

Andere Zweedse duiklocaties

Andere locaties langs de kust van de fjord zijn:

 • Skär – 58.2978, 11.5314
  Je gaat te water bij het rode boothuis of bij het stenige strand aan de rechterkant.
 • Fossen Camping – 58.3214, 11.5599
  Alleen mogelijk als de camping geopend is. Informeer bij de receptie.
 • Hällebäck – 58.3454, 11.5891
  Bij een jachthaventje met strandje

De omgeving

De Gullmarn fjord ligt midden in de Bohuslän Archipel aan de westkust van Zweden. De omgeving is prachtig om te wandelen en te fietsen. Beboste heuvels en weides wisselen elkaar af. De uitzichten over het water zijn prachtig en je vindt er gezellige dorpjes om te slenteren en een kopje koffie te drinken.

Waar logeer je?

Wij kampeerden in het jachthaventje direct bij de duikplek Jordfal.
We konden dus zo de camper uit en het water in lopen. Omdat de jachthaven geen camping faciliteiten heeft, er is alleen een toilet, hebben we ook op deze camping gestaan. Hafsten.se
Het was in het najaar de enige camping die geopend was.
Natuurlijk zijn er ook allerlei huisjes te huur in de omgeving. Wij kamperen graag, maar je kunt te kust en te keur wat accommodatie betreft.