• nl_NL
 • de_DE_formal
 • en_GB

DUIKEN IN ZWEDEN, GULLMARN FJORDEN

Duiken in Zweden is het trotseren van de kou zeker waard!
Het Gullmarsfjord of Gullmarn Fjorden, beide benamingen worden gebruikt, is het grootste fjord van Zweden. Het is meer dan 25 km lang en sommige delen zijn meer dan 100 meter diep. Het is uitgeroepen tot Nationaal park en omdat er in dit water diersoorten voor komen die normaalgesproken op grotere dieptes worden gezien. Daarom is het een bijzondere duikplek.

Duiken in Zweden misschien niet het meest voor de hand liggend voor je duikvakantie. De Scandinavische landen hebben altijd een enorme aantrekkingskracht op ons en het feit dat je er óók fijn kunt duiken maakt het een ideale combinatie.

Onderwaterfoto tijdens duiken in zweedse fjord Gullmarn

Gullmarn Fjorden in het kort

Waar ligt het?
Gullmarsfjorden ligt in het midden van de Bohuslän-archipel aan de westkust van Zweden. Een prachtige omgeving met pittoreske vissersdorpjes en de bekende Zweedse rode boothuisjes. Het is een grote archipel met meer dan 8.000 eilanden, je kunt je voorstellen dat watersport een grote trekpleister is. En daar valt duiken ook onder!

Hoe diep?
De Gullmarsfjord is diep, wel 125 meter. De locatie wordt veel voor diepduikspecialties gebruikt en je ziet er veel dubbelsets, sidemountsets en rebreathers. Natuurlijk kun je er ook mooie duiken maken in de ondiepere delen, de bodem daalt geleidelijk. Wij doken tot max 26 meter en er was genoeg te ontdekken.

Hoe is het zicht in Gullmarsfjorden?
Het zicht is variërend van 3 tot 10 meter.

En de watertemperatuur?
Je duikt in Zweden in koud water, ook in de zomer is het water maar rond de 20 graden. In de winter daalt dat tot net boven vriespunt.

Kun je er duiktanks vullen?
Ja, er zijn rond deze fjord een paar mogelijkheden. Let goed op de openingstijden, vooral buiten het seizoen. Neem van te voren even contact op om te vragen of je er terecht kunt.
Wij konden onze flessen vullen bij – www.teampaulsen.se
Aan de andere kant van de fjord wordt veel gedoken rondom Lysekill. Wij zijn daar nog niet geweest, maar je vindt er onder andere deze duikschool: diveteam.se

Bijzondere diersoorten in de fjord

De Gullmarsfjord heeft een redelijk uniek onderwaterleven. Je kunt hier diersoorten zien die normaal op veel grotere dieptes gevonden worden.
Ik heb niet helemaal begrepen waarom deze dieren in dit fjord ondieper leven dan elders, een Zweedse duiker vertelde het ons, maar met mijn Zweeds en zijn Engels kwamen we er niet helemaal uit.
Als jij het wel weet zou ik het leuk vinden als je me een berichtje stuurt of een comment onder deze blog schrijft.


Deze “Seafan” kwamen we tegen op ongeveer 26 meter. Midden op een zandvlakte stak hij duidelijk boven het zand uit. Prachtig om te zien én zeker leuk om onderwater te fotograferen. Ik had in die tijd de cursus decompressie nog niet gevolgd en we hadden geen nitrox. Er was dus beperkte tijd om op deze diepte te fotograferen. Als we nog een keer terug gaan om te duiken in Zweden wil ik daar nog eens fotograferen. Je kunt er hele creatieve foto’s van maken!
Wil je meer weten over waarom je met Nitrox wilt duiken als je fotografeert? Lees dan hier de voordelen van het duiken met Nitrox.

Duikplek Jordfall, duiken in Zweedse fjord gullmarsfjord

Waar kun je duiken langs deze fjord?

Je kunt op allerlei plekken duiken rond de Gullmars fjord, zowel aan de noord- als zuidkant. Wij doken meerdere keren in Jordfall, coordinaten 58.3294, 11.5701.

Het is een klein haventje, waar je vlak naast het water parkeert. Je betaalt een klein bedrag voor het parkeren. Er is een toilet aanwezig en picknickbanken vlak naast het water waar je na het duiken kunt bijkomen, maar die je ook heel fijn kunt gebruiken om je spullen op te zetten.
Je gaat heel gemakkelijk te water, de bodem daalt eerst heel langzaam.
De bodem is voornamelijk zand met af en toe rotsen waar dan ook direct een concentratie van onderwaterleven is. Langs de rand van de fjord is het rotsachtig met veel kieren en spleten waar van alles in leeft.

Andere Zweedse duiklocaties

Andere locaties om te duiken in Zweden langs de kust van de fjord zijn:

 • Skär – 58.2978, 11.5314
  Je gaat te water bij het rode boothuis of bij het stenige strand aan de rechterkant.
 • Fossen Camping – 58.3214, 11.5599
  Alleen mogelijk als de camping geopend is. Informeer bij de receptie.
 • Hällebäck – 58.3454, 11.5891
  Bij een jachthaventje met strandje

De omgeving

De Gullmarn fjord ligt midden in de Bohuslän Archipel aan de westkust van Zweden. De omgeving is prachtig om te wandelen en te fietsen. Beboste heuvels en weides wisselen elkaar af. De uitzichten over het water zijn prachtig en je vindt er gezellige dorpjes om te slenteren en een kopje koffie te drinken.

Waar logeer je?

Wij kampeerden in het jachthaventje direct bij de duikplek Jordfal.
We konden dus zo de camper uit en het water in lopen. Omdat de jachthaven geen camping faciliteiten heeft, er is alleen een toilet, hebben we ook op deze camping gestaan. Hafsten.se
Het was in het najaar de enige camping die geopend was.
Natuurlijk zijn er ook allerlei huisjes te huur in de omgeving. Wij kamperen graag, maar je kunt te kust en te keur wat accommodatie betreft.

Duiken in Zweden
Duiken in Zweden, kleurrijke krabben
Duiken in Zweden
Duiken in Zweden, zeewier onderwater met zeester
×