• nl_NL
  • de_DE_formal
  • en_GB

DUIKEN IN HEMMOOR

Duiken in Hemmoor

We hadden het al vaak eens over duiken in Hemmoor gehad. Marco en ik zijn enthousiaste Scandinavië reizigers en iedere keer als we door Noord Duitsland richting Denemarken/Zweden/Noorwegen reden hadden we het over Hemmoor.
Zullen we gaan duiken in Hemmoor? Het kwam er niet van. Ik zag namelijk nogal op tegen de dieptes daar en al die regels die ze hebben.

Uiteindelijk is het er toch van gekomen. En al mijn redenen om er niet te gaan duiken omdat ik dacht dat het zo “technisch” zou zijn gingen overboord.
Ik haalde mijn TDI cursus Advanced Nitrox en Decompressie Procedures in Hemmoor bij Bart den Ouden en zo kwam ik er achter dat ik er al veel eerder had kunnen gaan duiken. Je kunt er ook superleuk duiken op 15-20 meter en hoeft helemaal niet direct de diepte in te gaan als je dat niet wilt.

Duiken in Hemmoor

Kreidesee Hemmoor in het kort

Waar ligt het?
Hemmoor ligt in de Duitse deelstaat Niedersachsen, anderhalf uur boven Bremen. Vanaf Zwolle 315 kilometer. Een stukje rijden, maar prima te doen voor een lang weekend.
Hoe diep?
Hemmoor is op het diepste punt ongeveer 60 meter diep.
Hoe groot is de plas?
Ongeveer 1300×500 meter, genoeg om te ontdekken dus
Hoe is het zicht?
Goed! Dat is natuurlijk een beetje subjectief. Als je veel in Nederlandse plassen duikt vind je het zicht misschien al snel goed. Op een perfecte dag tot 40 meter, een slechte dag misschien tussen de 5-10 meter. De keren dat ik er gedoken heb zat het ergens tussen beide in.
En de temperatuur van het water?
Wij doken er in februari en begin mei. Het water was toen 5 en 6 graden op 30 meter. Omdat de plas diep is, warmt het water niet erg snel op.
Wat kost het om te duiken in Hemmoor?
Je betaalt per dag €15.- ongeacht hoe vaak je duikt. Je kunt ook een tien keer duiken kaart kopen of een weekendkaart.
Kun je er duikflessen vullen?
Uiteraard! De plas is 100% ingericht op duikers, er is een vulstation waar je terecht kunt voor je ademlucht, zuurstof en alle mogelijke trimixmengsels.

Duikregels en veiligheid van Kreidesee Hemmoor

Het duiken in Hemmoor is goed geregeld. We zijn in Duitsland tenslotte.
Op drukke dagen (weekenden, feestdagen etc) is er een reddingsdienst aanwezig. Deze controleert óók steeksproefgewijs duikuitrustingen en dieptegrenzen. Als je niet voldoet aan de opgestelde regels kun je een duikverbod krijgen.
Bij de verschillende instappen staan 112 noodtelefoons.
Er zijn een aantal duikregels ingesteld. Neem voor de uitgebreide lijst contact op of bekijk ze op hun website, maar deze zijn alvast goed om te weten vóór je naar Duitsland afreist:

  • Je bent in bezit van een actuele duikmedische keuring
  • Je duikuitrusting moet koudwaterbestendig zijn, volgens de DIN EN250 norm
  • Je hebt twee gescheiden eerste trappen (dubbele kraan)
  • Je mag niet solo duiken
  • De maximale diepte te duiken op lucht is 45 meter
  • Een scooter mag je gebruiken als je minstens 100 duiken kunt aantonen
  • En bij de Rüttler (zie hieronder om te lezen wat dat is) mag je alleen duiken als je minstens 40 duiken, waarvan 5 in koud water hebt gelogd.
Duiken in Hemmoor, mooie plekken om op te bouwen
Duiken in Hemmoor, met een trapje naar het water

Verschillende duikplekken/ instapplaatsen in Hemmoor

Het leuke van Hemmoor is dat je op allerlei verschillende plekken te water kunt gaan. Als je je aanmeldt voor je duiken bij de receptie kun je gelijk een kaartje meenemen. De gemakkelijkste instap is direct vooraan de plas. Het is de weg waar de vrachtwagens vroeger de afgraving in reden en je loopt dan ook over die weg het water in. Onder water kun je die weg verder afzwemmen de diepte in.
Andere instappen zijn hogerop gelegen, waardoor je met een trap een stukje naar beneden moet. (en later weer omhoog) De instapplaatsen zijn overal praktisch aangelegd. Behalve de bovengenoemde instap zijn het drijvende vlonders waar je je duikuitrusting goed kunt doen.
In de buurt van de verschillende instappen hebben ze tafels gebouwd waar je je set op kunt bouwen naast de auto. Superhandig!

Duiken in Hemmoor

Wat zie je onder water?

Als je komt om vissen te kijken dan heb je het niet heel ruim. Er zwemt vis zoals baars, forel en paling. Er zwemmen een paar gigantische steuren rond.
Maar de trekpleister is het heldere water en de afgraving die het vroeger geweest is. Je ziet bijvoorbeeld het gebouw “de Ruttler”, waar bovenaan nog een vrachtwagen staat. Je vindt er ook nog andere materialen die vroeger bij de afgraving van kalksteen gebruikt werd.
Ik zie zelf het liefste onderwaterleven tijdens het duiken, maar ook ik vond het indrukwekkend om dat grote gebouw onder water te zien.
Vooraan de plas liggen leuke objecten en het vliegtuig en de haai zijn supertof.

Onderwwater fotograferen in Hemmoor

De mooiste fotografie mogelijkheden

Met het heldere water en de bijzondere objecten onderwater heb je echt wel een aantal hele toffe mogelijkheden voor onderwaterfotografie.
Het meeste plezier zul je van je groothoek hebben op deze locatie.

De Rüttler is fotogeniek an sich, met de vrachtwagen boven op. Als je beneden aan de basis van het gebouw zwemt (30 meter diep) dan heb je een mooi uitzicht omhoog. Als het zicht goed is, zal dat ook een mooie foto kunnen worden.

De bomen die groeiden voor de afgraving onderwater kwam te staan, staan op delen van de plas nog steeds. Een mooi gezicht, zo’n onderwaterbos.

Mijn favoriet foto onderwerp is het vliegtuig wat ze op tien meter diepte vrij in het water gehangen hebben. Boven het vliegtuig staat zo’n tien meter water, maar eronder staat nog eens zo’n 20 meter. Een heel aparte ervaring, zo’n vliegtuig in midwater.

Ik wil hier zeker nog een keer vaker naar toe om te fotograferen. Tijdens de opleidingsduiken kon ik uiteraard niet fotograferen en was er geen tijd meer om die mooie plekken die ik zag vast te leggen.

Accommodatie

Je kunt ideaal kamperen bij deze duikplas. Direct naast de plas is een nette camping, in het hoofdgebouw zijn douches, toiletten en een klein keukentje. Het is niet luxe, maar netjes en schoon.
Naast de camping staan verschillende huisjes die je kunt huren. Ideaal voor als het wat kouder is (of je niet van kamperen houdt!) Als je een huisje dichtbij de instap hebt kan het handig zijn om een (bolder-) wagentje mee te nemen, dan loop je zo met je spullen naar de plas. Of je rijdt met de auto naar de instap.

×