• nl_NL
 • de_DE_formal
 • en_GB
camera meenemen in het vliegtuig

Je camera meenemen in het vliegtuig

Je camera meenemen in het vliegtuig. Ik krijg er stress van. Sowieso krijg ik bij het inpakken voor een vliegreis al de zenuwen. Hoeveel kilo bagage mag ik mee, wat moet in de handbagage en wat moet in het ruim? Is alles goed beschermt en zit het in het juiste formaat koffer?

Ik kan dagen van te voren al beginnen met spulletjes verzamelen die ik niet moet vergeten, ik gebruik checklists die ik dubbel check. 

En dan eenmaal op het vliegveld nóg eens zenuwachtig of mijn tassen niet te zwaar zijn en of ze de handbagage niet stiekem tóch wegen. 

Dat is me een keer gebeurt en jawel, natuurlijk veel te veel kilo’s in de handbagage.  Uiteindelijk kwam het goed en mocht ik een extra tas tegen betaling meenemen als handbagage.  Dat is niet handig, geeft veel stress, ik voelde me zo ongelukkig!

En omdat het allemaal niet al stressvol genoeg was. Heb je al eens voor vertrek in het vliegtuig voor het raampje gezeten? Terwijl de koffers in het ruim geladen werden? 

Dan weet je dat er niet zachtzinnig met bagage omgegaan wordt. 
Het wordt van het karretje op de band gesmeten. 
Of nog erger, het valt van het wagentje of de band af. 
Of je bagage raakt zoek en je komt op je bestemming aan zonder bagage. 

Doemscenario’s genoeg om je flink zorgen te maken over je kostbare en kwetsbare camera in het vliegtuig. 

Al die waanzinnige duikbestemmingen Egypte, Bali, Filipijnen, Bonaire en méér! Perfecte duikplekken om uitgebreid onder water te fotograferen, maar hoe neem je je onderwater camera mee in het vliegtuig? 

Oke, je snapt mijn punt: je mooie, dure, kwetsbare fotografiespullen gaan dus niet in de ruimbagage maar in je handbagage. 

Maar hoe dan?! 

Want de camera apparatuur is zwaar, groot en onhandig. Met de 8 kilo, of als je mazzel hebt 10 kilo, heb je toch een uitdaging. 
Doe je dan delen van je apparatuur in de ruimbagage? Batterijen en accu’s eruit? En hoe zit het daar eigenlijk mee? 

In dit blog geef ik je allerlei tips voor het meenemen van je camera in het vliegtuig. 

Schrijf op wat je meeneemt

Maak een lijstje van alle apparatuur die je meeneemt, waar mogelijk met serienummers. Mocht je op wat voor manier dan ook iets kwijtraken, dan heb je in ieder geval de serienummers. Voor als de verzekeraar ernaar vraagt. 

Zo’n lijstje is ook handig wanneer al je bagage gestolen wordt. Bij de aangifte kun je direct een lijstje overhandigen van alle materialen die je bij je had en hoef je niet paniekerig na te denken wat er allemaal in de tas zat. Met het risico iets te vergeten.

Ik maak ook altijd een foto van mijn ingepakte handbagage tas. Omdat ik dan direct kan zien wat er in zat, maar óók handig voor de terugweg. Dan weet ik hoe ik alles ingepakt had op de heenweg. 

Want op de een of andere manier is inpakken op de terugreis altijd lastiger dan inpakken op de heenreis. 

Wat ga je fotograferen? 

Het zou handig kunnen zijn om je alvast in te lezen in wat je allemaal tegen komt. Ga je naar een plek waar je macro fotografeert? Of juist groothoek? 

Duik je vanaf een boot of vanaf de kust. 

Je vraagt je vast af, wat maakt dat nou uit voor het inpakken van mijn camera spullen? 

Als je van te voren weet dat je alleen maar groothoek gaat fotograferen, dan zou je je macrospulletjes thuis kunnen laten. (maar heel eerlijk: ik neem altijd álles mee, want ik wil gewoon alles bij de hand hebben)

Als je weet dat je vanaf een boot duikt, dan kun je misschien meer accu’s meenemen als er tussen de duiken niet genoeg tijd/mogelijkheid is om op te laden. 

Wat ik leuk vind om te doen als duikvakantie voorpret: 

Ik zoek uit welk zeeleven veel voorkomt op die locatie en maak een lijstje met de dieren die ik graag zou willen fotograferen. 

Soms bedenk ik er ook nog bij hóe ik dat zou willen doen. Bijvoorbeeld met een zwarte achtergrond. Uit een bepaalde hoek of een specifiek detail. Heeft het dier bepaald gedrag wat ik in beeld kan brengen? Op die manier ben ik voorbereid op alles. 

Wat is je limiet, hoeveel bagage mag je mee? 

Zoek van te voren uit hoeveel bagage je mee mag. Iedere vliegmaatschappij houdt er weer andere regels op na. Bij de een mag je 7 kilo handbagage mee. Bij de ander misschien wel 10 kilo.

Het is ook handig om te weten welke afmetingen je handbagage mag hebben zodat je de juiste fototas mee kunt nemen. 

Afhankelijk van wat voor duiken ik ga maken of waar ik naar toe reis gebruik ik de CineBags CB80 onderwatercamera tas SquareGrouper XL.

Over deze tassen en andere lees je hier meer.

Reis je samen met iemand?

Als je samen met iemand reist, vraag diegene dan of je een deel van zijn/haar handbagage kilo’s mag gebruiken. Is diegene zelf onderwaterfotograaf, dan weet je het antwoord al. Want dan zal diegene de kilo’s zelf nodig hebben en geen ruimte over hebben. 

Maar misschien duikt diegene wel met alleen een gopro en is er nog wat ruimte in de handbagage. 

Mijn partner Marco en ik reizen niet zo heel vaak samen in het vliegtuig, meestal zijn we in onze camper onderweg naar Europese bestemmingen. Maar als we samen vliegen, dan verdelen we mijn camera apparatuur over beide handbagage tassen. 

Test je onderwatercamera voor je op het vliegtuig stapt. 

Zet je onderwatercamera in elkaar en controleer of alles goed werkt voor je alle onderdelen in de tas pakt. Zo weet je zeker dat je alles hebt én dat alles werkt. 

Check ook de o-ringen op scheurtjes of onregelmatigheden. Niets zo vervelend als vlak voor je eerste duik erachter komen dat er nog iets thuis ligt of niet goed werkt. 

Vraag me niet hoe ik dat weet….. 

Oke, ik vertel het wel gewoon. De batterijen die ik meenam voor mijn spiksplinternieuwe Backscatter snoot pasten er niet in. Net een millimeter of wat te kort waardoor ze niet goed contact maakten. Ik heb heel wat duikwinkels af moeten lopen om er achter te komen dat ze niet te verkrijgen waren op mijn bestemming. Uiteindelijk in de laatste paar dagen van de duikreis toch nog batterijen kunnen kopen van een mede duiker die ik sprak. Een geluk bij een ongeluk. 

camera meenemen in het vliegtuig

Neem reserves mee

Ken je de wet van Murphy? Alles wat fout kan gaan, zal fout gaan. 

Je ontkomt er niet aan, er gaat altijd wel iets mis. Máár je kunt je wel voorbereiden door een paar extra’s mee te nemen. 

Ik heb een save a dive kit voor mijn duikset, maar óók een “save a photo-kit”. Als er iets stuk gaat aan mijn camera, onderwaterhuis of flitsers dan heb ik iets bij me om te repareren of te vervangen. 

In mijn geval zit daar in: 

 • een extra o-ring voor het onderwaterhuis
 • een extra o-ring voor de flitser
 • een reinigingsetje
 • siliconenvet
 • extra accu’s/batterijen
 • een tweede lader

Misschien heb jij voor jouw camera set nog wel andere reserve onderdelen nodig, afhankelijk welke camera je in het vliegtuig meeneemt.

(dit geldt natuurlijk voor iedere duik waar dan ook. Want het is óók frustrerend als je in je eigen “achtertuin” klaar staat om te gaan duiken en je mist iets. 

Stop een AirTag in je bagage

Ik doe in al mijn tassen een Apple AirTag als ik mijn camera meeneem in het vliegtuig, Zowel in de ruimbagage als de handbagage. 

Het zijn kleine ronde apparaatjes van nog geen 2cm doorsnede. Ze zenden een beveiligd bluetoothsignaal uit, zodat je via een gekoppelde iPhone kunt zien waar de tas gebleven is. 

Je kunt niet constant op ieder moment je koffer “zien” op je telefoon, ze geven niet realtime hun locatie door. Er moet een iPhone (van wie dan ook) in de buurt zijn om signaal op te pikken en door te kunnen geven. De eigenaar van die iPhone merkt daar helemaal niets van, het is puur het signaal dat doorgezet wordt van telefoon naar telefoon. 

Ondanks dat dit systeem niet waterdicht is gebruik ik ze toch graag. Stel dat mijn koffer kwijt raakt, dan is de kans veel groter dat ik de vluchtmaatschappij kan laten zien waar de koffer gebleven is. 

Voor Samsung is er ook een vergelijkbaar systeem: Smarttag

Onmisbaar: de bagage weegschaal

Handig om je bagage te wegen op voorhand. Oók op de terugweg. 
Zo kom je niet op het vliegveld voor verrassingen te staan. 

Nog steeds te zware handbagage? 

Ga je je camera meenemen in het vliegtuig en is je handbagage echt te zwaar? Draag dan een jasje of bodywarmer met veel (grote) zakken en stop daar zoveel in als je kunt. Scheelt weer gewicht in je handbagage! 

Wat gaat in de ruimbagage en wat in de handbagage? 

Natúúrlijk gaat mijn camera in het vliegtuig in de handbagage. No way dat ik die in het ruim laat gooien. De camera stop ik in zijn onderwaterhuis om ruimte te besparen. 

Ook flitsers, lenzen en snoots stop ik in de handbagage. 

Het liefst stop ik alles wat met mijn camera te maken heeft in de handbagage. Als we met zijn tweetjes reizen en ik alle apparatuur over handbagage voor twee personen kan verdelen, kan dat ook gemakkelijk. Zo heb ik altijd een complete fotoset als ik aan kom. Ook als er ruimbagage kwijt geraakt is. 

Als ik in mijn eentje reis wordt het wat lastiger. Ik durf mijn handbagage wel iets zwaarder te pakken als toegestaan, maar soms kom ik met een serieus te zwaar koffertje uit. Dan moet ik dus kiezen. 

Het volgende stop ik dan in de ruimbagage: 

 • flitsarmen met klemmen en drijvers
 • reserve onderdelen
 • schoonmaaksetje
 • en alles wat geen losse onderdelen heeft. Als ik echt in gewichts-nood zit, pak ik mijn wetlenzen extra goed in en stop ze zo diep en veilig mogelijk in de ruimbagage. Dat heb ik gelukkig nog niet vaak hoeven doen. 

Accu’s

Batterijen mogen niet in de ruimbagage en moeten in de handbagage vervoerd worden. 

Ik heb wel eens gelezen dat er vliegmaatschappijen zijn die willen dat je batterijen elkaar niet mogen aanraken en bedekt moeten zijn met tape, maar ik weet niet of dat een internet fabeltje is. Ik heb het zelf nog nooit meegemaakt. Jij wel? Laat het me weten, toch mooi als we dat uit eerste hand mogen horen. 

Bij mij zitten de batterijen en accu’s in de apparaten waar ze in horen. De accu’s van de flitsers zou je los kunnen halen, omdat flitsers vaak erg warm worden als ze bovenwater aan gaan. Zelf heb ik dat nooit gedaan, omdat mijn knoppen van de flitser niet gemakkelijk “zomaar” kunnen bewegen en omdat ik bang ben dat de contacten beschadigen. Ik let wel extra op dat de flitsers in hun eigen “vakje/compartimentje” van de fototas zitten zodat er niets aan kan blijven haken. 

Je camera meenemen in het vliegtuig, het is wat het is

Ja het is stressvol. Ja is het moeilijk om je handbagage binnen de gewichtslimiet te houden.

Maar het is wat het is. Als je naar je droombestemming wilt gaan om te duiken en je wilt onderwater foto’s maken. Dan is het wat het is. 

Pak al je kwetsbare spullen zo goed mogelijk beschermd in, 

Bereid je zo goed mogelijk voor, wees op tijd met inchecken en glimlach vriendelijk naar iedereen. Wie weet helpt het je ooit eens. 

Wil je meer tips over onderwaterfotografie? Lees dan dit blog met 8 tips!

×