• nl_NL
  • de_DE_formal
  • en_GB

LYNGSTOYLSVATNET

Lyngstøylsvatnet, een plek die al een poosje op ons “te duiken-lijstje” stond. Het sprak tot de verbeelding. Sommige websites beschrijven het als het Atlantis van het noorden of het ondergelopen dorp in Noorwegen. Dat is wel rijkelijk overdreven, maar het is zeker een ondergelopen vallei. Duiken in Lyngstoylsvatnet is een hele aparte ervaring. Wij zijn er nu al twee keer terug gekomen tijdens een rondreis door Noorwegen en vinden het zeker de prachtige rit én de koude duik waard.

In 1908 werd de rivier die door de prachtige Nordangsdalen vallei loopt geblokkeerd door rotsen door een aardverschuiving. De vallei en ook de toegangsweg en het zomerboerderijtje, liep onderwater waardoor het huidige meer Lyngstøylsvatnet ontstond.

Duiken in ondergelopen dorp Noorwegen

Duiken in Lyngstoylsvatnet in het kort

Waar ligt het?
Dit Noorse meer ligt in de Noorse provincie Møre og Romsdal. Ruim zeven uur rijden vanaf Oslo. De omgeving langs de weg Fv655 door de bergen is prachtig, de fjorden zijn nooit ver weg. Een mooie route als je een rondreis door Noorwegen aan het maken bent.

Hoe diep?
Het meer is niet erg diep, 9 a 10 meter, maar wél 150 meter boven zeeniveau. Als je een rondrit maakt kom je misschien nog over hogere bergpassen. Dus ondanks dat het niet zo hoog ligt om op te moeten passen na je duik, is het wel goed om even te kijken hoe hoog je verder nog komt die dag.

Hoe is het zicht?
Afhankelijk van het weer tussen 2/3 meter tot wel 40 meter. Wij troffen de keren dat we er doken zicht van ongeveer een meter of 10. (midden in de zomer)

En de temperatuur van het water?
Koud! Wij doken in het midden van de zomer en onze duikcomputer gaf 10 graden aan. Een dikke wetsuit of droogpak is zeker aan te raden.

Wat kost het om te duiken in dit Noorse meer?
Gratis.

Kun je er duikflessen vullen?
Nee.
Wij kwamen met volle tanks aan, gevuld in Oslo of in Bergen. Wellicht zijn er andere mogelijkheden in de buurt, misschien via een duikclub of iets dergelijks.

Ook handig om te weten
Er zijn geen faciliteiten of toiletten bij het meer.

Duiken in Lyngstoylsvatnet Noorwegen
Duiken in Lyngstoylsvatnet, een Noors ondergelopen dorp

Wat zie je tijdens het duiken in Lyngstoylsvatnet?

De felle kleur blauw van het water en het heldergroene van de zoetwateralgen zijn supermooi. Je zwemt langs gestapelde muurtjes en over de weg die voor de overstroming door het dal liep.
Er is een plek waar je onder de weg door kunt zwemmen, waar vroeger een stenen bruggetje was. De bomen zijn spookachtige bosjes geworden, waar nu forellen tussendoor zwemmen.
Links van de instap vind je de ondergelopen zomerboerderij. Ze zijn vrij ondiep, 2 of 3 meter maar en het is heel rommelig. Toch leuk om even over heen te zwemmen aan het einde van je duik.

Duiken in het Noorse bergmeer Lyngstoylsvatnet

Parkeren, instap en navigatie

Parkeren doe je langs de rand van de weg, naast een informatiebord en een veerooster. De instap naar het water is daar direct naast. Een klein paadje naar een stukje kiezelstrand. Je ziet het direct. Nadat je te water gegaan bent kun je het stenen muurtje volgen tot een meter of 5/6.
Aan het einde van het muurtje kom je de oude weg tegen. Je kunt er dan voor kiezen om links (noord) of rechts (zuid) de weg te volgen.
Rechts zie je het bosje en het bruggetje waar je onderdoor kunt zwemmen. Links zie je meer stenen muurtjes en de ondergelopen hutjes. Wij zagen tijdens de keren dat we in dit meer doken aan de linkerkant de meeste vissen, maar dat kan natuurlijk toevallig zijn.

Duiken in Lyngstoylsvatnet, een bergmeer in Noorwegen
Duiken in Lyngstoylsvatnet, een bergmeer in Noorwegen

Andere activiteiten

Het is ook leuk om in deze omgeving te wandelen, bijvoorbeeld de berg Slogen, een klein stukje rijden verderop. Kayakken op het meer is misschien leuk voor medereizigers die niet van duiken houden. Het meer is niet erg groot, dus als je wat meer uitdaging wilt dan kun je een stukje verderop op de fjorden peddelen.

Waar logeer je?

Wij reizen in een camper rond en bij dit meer is plek om wild te kamperen. Je kunt op de parkeerplaats bij het veerooster staan. Het is een rustige weg, maar er komt s nachts af en toe wel verkeer langs vooral s ochtends vroeg.
Aan de zuidkant van het meer is een mooie plek voor een paar kleine tentjes en onze kleine camper paste daar ook.
Het veerooster geeft aan dat ergens vee moet lopen, het kán dus zijn dat je bezoek krijgt van nieuwsgierige koeien. Wij hebben ze niet ontmoet.

Duiken in een Noors bergmeer, ondergelopen dorp
Onze camperplek
Duiken in een Noors bergmeer, ondergelopen dorp
Duiken in Noors bergmeer Lyngstoylsvatnet
×