• nl_NL
  • de_DE_formal
  • en_GB

Mijn onderwatercamera setup

Herken je dit? Je ziet een duiker met volle uitrusting én onderwatercamera setup richting het water lopen. Je bent reuze nieuwsgierig wat hij/zij in het waterhuis heeft zitten en welke flitsers hij gebruikt. Maar ja, hij is al onderweg richting het water en je wilt hem/haar ook niet lastig vallen.

Je probeert nog snel te kijken om iets te herkennen, maar de lettertjes op de flitser/waterhuis zijn te klein om in het voorbijgaan te zien welk merk het is.

Aan de hoeveelheid vragen die ik krijg aan de waterkant over waarmee ik fotografeer blijkt dat jullie nieuwsgierig zouden kunnen zijn naar mijn onderwatercamera setup.  Dus hierbij vertel ik jullie waarmee ik fotografeer en waarom.

Camera body

Ik fotografeer met de Nikon Z8 in mijn onderwatercamera setup. Ik gebruik de camera bijna dagelijks in mijn werk als trouwfotograaf en overige zakelijke opdrachten, dus een onderwaterhuis voor dit werkpaard lag voor de hand.

De beeldkwaliteit is geweldig en de scherpte indrukwekkend.
De autofocus van de Z8 is snel en precies, zelfs in omstandigheden met weinig licht onder water.

De starlight-modus maakt dat ik ook zonder focuslicht goed kan scherp stellen. Van alle dingen die ik top vind aan de camera is deze functie echt zó handig!

In de reviews lees je vaak dat je camera veel accu verbruikt en snel opwarmt. De accu’s raken inderdaad sneller leeg, dat merk ik vooral tijdens het fotograferen van bruiloften. Ik moet de accu van de Z8 gewoon sneller wisselen. Maar onderwater is dat geen enkel probleem, want ik maak geen duiken van 4 uur of langer én ik fotografeer niet zo veel en snel achter elkaar als bij een bruiloft. No problemo dus!

LENZEN VOOR ONDERWATERFOTOGRAFIE met de NIKON Z8

Ik had al een hele mooie set lenzen voor mijn Nikon Z8, maar de lenzen die ik gebruik voor de bruiloften en portretten die ik fotografeer waren niet zo geschikt voor het gebruik onderwater.

De macro en fisheye zijn F-mount lenzen en ik gebruik ze met een adapter zodat ze passen op de Z-fitting van de Z8.

drie lenzen in mijn onderwatercamera setup

Nikon 24-50 mm F4/F6.3

Een klein lensje met grote mogelijkheden!

De lens op zich doet het onderwater best aardig. Hij kan alleen niet van heel dichtbij focussen, wat soms echt wel nodig is als je onderwater fotografeert. In combinatie met wetlenzen is het een ontzettend variabele lens. Zo kan ik hem als macrolens gebruiken én als groothoek. Handig als je lichtgewicht wilt reizen en niet verschillende lenzen, poorten en domes mee kan nemen.

Een relatief goedkoop lensje, super veelzijdig én levert ook nog eens goede kwaliteit.

Nikon 8-15 mm F3.5/F4.5

Met een 180 graden field of view geeft dit een perfect beeld onderwater. Ik gebruik hem het meest op 15 mm omdat ik het echte fisheye beeld niet zo vind passen bij mijn fotografie.

De lens is licht van gewicht, wat handig is in je handbagage en geeft super scherp beeld, óók in de hoeken.

Nikon 60 mm F2.8

En natuurlijk een macro lens!

Deze 60 mm geeft een 1:1 magnification en kan ik gebruiken voor visportretten en ook macro opnames van klein tot gemiddelde grote. Voor hele kleine beestjes iets minder geschikt, maar daar heb ik dan weer een wetlens voor.

WETLENZEN

Een wetlens is een lens specifiek voor onderwater om je standaard lens (in mijn geval de 24-50mm) te veranderen in een groothoek of macro lens. Je schroeft de lens aan de buitenkant van je poort en mag dus nat worden, vandaar de naam “wetlens”

Ze worden ook wel watercontactoptiek of diopter genoemd.

Ik heb de mijne nog uit de tijd dat ik met de Sony A6500 fotografeerde en gebruik ze nu óók op mijn fullframe camera.

Voor Macro:

De CMC-1.

Ik heb hem gekocht voor op de Sony A6500 maar op de fullframe in combinatie met de 24-50 én de 60 mm doet hij het ook prima. De lens geeft meer vergroting en iets meer werkafstand zodat ik er veel kleinere beestjes mee kan fotograferen.

Extra handig is de “flip diopter holder” waarmee ik de lens gemakkelijk voor de lens kan doen en weer aan de kant kan “flippen”.

Voor groothoek:

De AOI UWL Wide angle lens

Deze lens gaat voor op de 24-50mm en gebruikte ik altijd op de SonyA6500. Nu ik de 8-15 mm lens met bijbehorende domepoort heb wordt hij niet veel meer gebruikt. Ik heb hem (nog) niet verkocht omdat ik hem af en toe nog wel eens gebruik als het zo uitkomt.

Onderwaterhuis

Ik gebruik het waterhuis van Nauticam voor de Nikon Z8 met bijbehorende poorten voor gebruik van de verschillende lenzen. Voor de 24-50mm en de 8-15mm heb ik een extra zoomring/ gear, zodat ik de lenzen ook kan zoomen onderwater.
Het is echt een prachtig stuk techniek. En extra veilig met de vaccumpomp.

ACCESSOIRES WATERHUIS

Om mijn onderwatercamera setup compleet te maken kan ik deze accessoires niet missen:

Flitsarmen en bijbehorende klemmen.

Een lanyard om te dragen

Een leash om de camera niet kwijt te raken

Flitsers

Twee Symbiosis combinatie lichten van I-divesite. Dit type wordt niet meer gemaakt. Ik heb ze altijd met veel plezier gebruikt door de combinatie van video- en flitslicht. Door de jaren heen ben ik het videolicht steeds minder gaan gebruiken, tot op het punt dat ik het nu alleen nog als focuslicht gebruik.

De Backscatter miniflash met snoot.

Ideaal voor macro, maar ook leuk om een extra spotlight te creeeren binnen je belichting van een groothoekfoto. De snoot is echt een mooie toevoeging en ik fotografeer dan ook vaak met één Symbiosis flitser én de Backscatter mini met snoot.

Voor de flitsers gebruik ik Fiber optic kabeltjes van 50 cm.

Flitskabels van de onderwatercamera setup

Overige dingen die ik bij mijn onderwatercamera setup écht niet wil missen:

Cameratas van Cinebags
Een waterdichte tas met zachte padding en toch stevig genoeg. Perfect voor bescherming van de onderwatercamera setup. Ik gebruik hem op reis ook als spoeltank voor de camera.

Opslag
Een SSD schijf van Sandisk. De mijne is al heel oud, gekocht in 2011 en is natuurlijk niet meer verkrijgbaar. Dit is zijn opvolger:

https://www.coolblue.nl/product/877481/sandisk-extreme-pro-portable-ssd-4tb-v2.html

Gopro 10
voor al mijn filmpjes, selfies en “even-snel” kiekjes. Een must als ik op een macro duik ga, want stel nou dat er net iets heel groots voorbij komt zwemmen?

Meestal heeft mijn buddy de gopro, maar als ik niet met mijn vaste buddies duik, dan hangt ie aan een d-ring aan mijn vest. Altijd in de buurt. Je weet maar nooit!


Mijn onderwatercamera setup in beschermende cameratas

Wil je meer lezen over onderwaterfotografie? Misschien vind je deze artikelen interessant:

×