• nl_NL
  • de_DE_formal
  • en_GB

Mijnduiken in Zweden

Toen we een paar maanden eerder onze “intro into cave” cursus op Gozo gedaan hadden stonden we te trappelen om opnieuw in een grot of mijn te duiken. Er zijn in Europa een aantal landen waar je kunt mijnduiken, bijvoorbeeld bij onze buren in België en Duitsland. Omdat wij met onze camper en duikspullen door Zweden trokken, was Zweden voor ons de eerste keuze.
Wat een waanzinnige ervaring, de mijn heeft perfecte faciliteiten en het mijnduiken is geweldig!

En het leuke is? De mijn is voor bijna iedereen, want er is óók een gedeelte waar je in open water kunt duiken met je advanced brevet. En zelfs als je niet duikt kun je je er perfect vermaken!

Mijnduiken in Adventuremine Tuna Hästberg in het kort

Waar ligt het?
Tuna Hästberg ligt in het zuiden van Zweden, in de regio Dalarna. Vanaf Zwolle ongeveer 1400 kilometer.
Het is een klein plaatsje en ligt in een prachtige omgeving. Omringd door bos zover het oog rijkt en prachtige meren kun je je hier als natuurliefhebber goed vermaken! Faciliteiten zijn er in dit dorp bijna niet, de dichtstbijzijnde supermarkt ligt op 25 minuten rijden.
Hoe diep?
Er is meer dan 7 kilometer lijn gelegd op de verschillende niveaus op 15, 35 en 70 meter diepte.
Hoe is het zicht?
Beter wordt het bijna niet! Met meer dan 30 meter zicht en zonder planten of dieren, voelt het bijna alsof je in kraanwater duikt.
En de temperatuur van het water?
Het water is koud: 4/5 graden het hele jaar door. Dat geld ook voor de mijn bovenwater. Er is een verwarmde ruimte waar je tussen de duiken door op kunt warmen.
Wat kost het om te mijnduiken in de adventuremine?
Je betaalt 60 euro per persoon per dag “diving fee”, dit betaal je als je je online aanmeld.
Kun je er duikflessen vullen?
Jazeker! Ze hebben een mooie setup en je kunt lucht en nitrox laten vullen. Daarnaast is het mogelijk om 100% zuurstof en helium te vullen.

Hoe gaat het boeken?

Via diving.adventuremine.se kun je je van te voren registreren. Je kunt daar je grot- of mijnduiken certificaat uploaden. Je krijgt, zodra je gegevens gecontroleerd zijn, een inlogcode zodat je een boeking kunt maken en betalen.

Hoe ziet een dag mijnduiken in Tuna Hastberg eruit?

Naar beneden:

De adventuremine ligt op het hoogste punt van het dorpje en na een stukje door woonwijken de heuvel oprijden kom je bij een vrij leeg terrein. Achter een aantal hekken staat een materiaal lift en op het moment dat wij aankwamen waren er al een paar duikers druk spullen aan het laden. Starttijd ‘s ochtends vroeg, je bent de hele dag onder de grond.

Adventuremine Sweden, duiken in een Zweedse mijn
Met de mijnlift naar beneden, mijnduiken in zweden
Mijnduiken in Adventuremine Zweden

Zodra de lift vol is met materiaal gaat deze 80 meter naar beneden. Voor personen is er geen lift, dus wij gaan de 428 treden te voet naar beneden. Dat is een flink stukje afdalen (maar nog erger, aan het einde van de dag ook weer omhoog!) De trap heeft een leuning en ondanks dat het er vochtig is, is de trap niet glad.

Een héle handige tip: zorg dat je alles bij je hebt. Duikspullen, warme kleding, voldoende eten, drinken en wat je verder nog denkt te kunnen gebruiken. Je kunt tussendoor wel terug naar je auto maar….. wel via die 428 treden!

Eenmaal beneden aangekomen laden we met zijn allen het materiaal uit en wordt de laatste 150 meter naar de mijnduik zone afgelegd met steekwagentjes.

Eenmaal bij de duikzone aangekomen ben ik zwaar onder de indruk. Ik wist dat er een mooi platform zou zijn om vanaf te duiken en dat alle nodige faciliteiten aanwezig zijn, maar. Nou ja! Het is super georganiseerd allemaal!
Het bovenste plateau heeft bankjes om je aan te kleden en een verwarmde ruimte om tussen de duiken weer bij te komen én gezellig te zitten. Het lagere niveau is voor je natte spullen en om je uitrusting aan te trekken.
Je hoeft je niet eens zorgen te maken over je zware uitrusting die het trapje af moet, want er is een lier.

Aan alles is gedacht. Je tanks kunnen vanuit een buffer gevuld worden op het duikplatform en er is een oplaadpunt voor DPV’s.

Het mijnduiken:

Niet alleen op het droge is over alles nagedacht. Ook bij het te water gaan is de boel goed voor elkaar!
Je kunt zo van het duikplatform het water in of je kunt via het duikerstrapje. De sidemounttanks hangen we gemakkelijk bij het vlonder naar beneden.
Alles is goed verlicht, zodat je onderwater prima kunt zien. Het water is superhelder en een stukje onder je zie je al de stang op 6 meter voor je laatste deco.

Mijnduiken in Adventuremine Zweden

Voordat je onderwater gaat meld je je, zodat er boven genoteerd kan worden hoe laat je onderwater gegaan bent. Uiteraard meld je je na terugkomst weer af.
Je kunt allerlei verschillende routes zwemmen. De mijn heeft 7 kilometer (!) gelegde lijn, dus je hebt een enorme keuze uit routes.
Wij zwemmen de eerste keer een relatief ondiepe (max 21 meter) route zonder restricties.
Mijn voorstelling van mijnduiken komt niet overeen met de werkelijkheid. De gangen zijn niet recht en glad, maar doen zelfs een beetje natuurlijk aan.

Onderwater is van alles te zien uit de dagen dat de mijn nog open was: leidingen, kasten met schakelaars, hendels, trappen, steunbalken en een mijnwagentje. In één van de gangen staat zelfs een huisje, een rust- en schuilplaats voor de mijnwerkers.
Ik vind het grotendeels oude troep, maar laat dat mijn mijnduik-buddies niet horen!
Ze kijken me meewarig aan als ik enthousiast zeg dat de gangen en stenen wanden zo prachtig zijn. Zij worden juist enthousiast van dat wat ik beschrijf als “rommel”.
Soms zwem je door smallere gangen om vervolgens weer door grote ruimtes te zweven.
Het water is superhelder en superschoon. Omdat er verder niets in het water leeft is er ook niets wat nog in het water drijft.

Oppervlakte interval

In de tijd tussen je mijnduiken is het zaak om op te warmen en op krachten te komen. Je natte spullen laat je beneden op het laagste niveau. Zo blijft het grootste deel van het bovenste niveau droog, maar het scheelt je ook tillen. De tanks kunnen beneden aan de waterkant gevuld worden.
In de tussentijd warmen wij op voor het kacheltje in de droge verwarmde ruimte. Er is een waterkoker en een magnetron, dus neem wat mee wat je warm kunt eten. Met een watertemperatuur van 4 a 5 graden celcius kun je iedere extra warmte gebruiken.

Weer naar boven

Als je de volgende dag weer gaat duiken kun je al je spullen beneden laten. Er is een droogruimte waar je je droogpak en andere spullen kunt laten drogen. Zitten je dagen mijnduiken erop, dan wordt alles weer in de lift geladen en kun je de 428 treden weer naar boven zwoegen.

Wat heb je nodig om veilig in de mijn te kunnen duiken

Om te kunnen mijnduiken in Tuna Hästberg heb je een mijnduik- of grotduikbrevet nodig met de benodigde uitrusting.
Het duiken in een overhead-omgeving brengt bepaalde risico’s met zich mee en het is dan ook belangrijk om de juiste training gevolgd te hebben.

Tijdens je tijd onder de grond is het verplicht een helm te dragen, je kunt ter plaatse eentje lenen.
Meer over wat mag en niet mag lees je op https://diving.adventuremine.se/information-2/rules/

Kun je mijnduiken zonder cave- of mijnbrevet?

Jazeker! Dat is het leuke van de Adventuremine in Tuna Hästberg. Je kunt er óók duiken met je Advanced Open Water certificaat.
Naast je advanced heb je ook een droogpak en nitrox specialisatie nodig.

Je hebt de mogelijkheid om in openwater, uiteraard 80 meter onder de grond, een unieke duik te maken. Het water is prachtig verlicht, waardoor je de helderheid van het water en prachtige schaduwpartijen kunt ervaren.
De duik is altijd begeleid door een ervaren gids tot een maximum van 21 meter en nooit langer dan 1 uur. Omdat het duiken in het koude en donkere water inspannend is, heb je 25 gelogde duiken nodig.

Je bent na twee indrukwekkende duiken een bijzondere ervaring rijker.

Wil je niet duiken?

Wil je helemaal niet duiken en wil je wel de mijn beleven? Ga dan op een avontuurlijke tour door de droge delen van de grot. Er worden verschillende tours aangeboden.
Of relax ultiem in de meest unieke sauna ooit!
Wij hebben alleen gedoken in deze bijzondere ijzererts mijn en hebben de sauna alleen maar gezien tijdens een korte rondleiding tijdens ons oppervlakte interval. Ik was onder de indruk en hoop een keertje tijd te hebben om daar in de sauna te gaan.
Maar ik ga natuurlijk liever duiken!

Accommodatie in de buurt van de mijn

Er zijn in de omgeving niet veel accommodaties. In Tuna Hästberg zelf is alleen een soort groepsaccommodatie met een aantal bedden. Op 18 km zijn er hutten te boeken en 26 km verderop een hotel.
Ben je in een camper zoals wij, dan kun je overleggen met de Adventuremine of je op hun terrein mag overnachten. Wij sliepen zelf tien minuutjes verderop in onze in het bos aan een meertje. Nul faciliteiten, maar wel een prachtig uitzicht!

Met de duikcamper logeren in Tuna Hästberg

Meer informatie over mijnduiken

Voor het duiken : https://diving.adventuremine.se

Voor alle andere activiteiten en informatie over de omgeving etc: https://adventuremine.se

Mijnduiken in Zweden
×