Ik weet niet hoe het met jou zit, maar helaas kan ik niet elke dag gaan duiken. Laat staan wekelijks; soms is mijn laatste duik zelfs een maand geleden. Gelukkig gebeurt dat niet al te vaak, maar soms duurt het echt te lang en wil ik zo graag met mijn onderwatercamera aan de slag! Ik wil gewoon oefenen met onderwaterfotografie!
Vooral wanneer ik nieuwe onderwaterfotografie materialen wil uitproberen of mijn technieken verder wil ontwikkelen.
Ik kan me voorstellen dat als je net begint met onderwaterfotografie die behoefte aan oefenen met je camera nog veel groter is!
Gelukkig kun je in de periodes op het droge óók oefenen met je camera. Dit helpt je om bij de volgende duik je onderwatercamera en fotografietechnieken nog beter onder controle te hebben.
Zelfs als je niet kunt duiken, kun je je onderwaterfotografie verbeteren door bovenwater te oefenen.
LAND- VERSUS ONDERWATERFOTOGRAFIE
Er zijn nogal wat verschillen tussen landfotografie en onderwaterfotografie.
Alleen al omdat het fysiek veel moeilijker is. Je drijfvermogen en je trim onder controle houden terwijl je rustig door blijft ademen. Misschien moet je iets achteruit zwemmen om de juiste positie voor je foto onderwerp te krijgen.
En dan moet je dat ook nog combineren met andere duikvaardigheden zoals het in de gaten houden van je diepte, je bodemtijd, je navigatie en je buddy.
Tel daarbij de fotografische uitdagingen bij, zoals je onderwerp in focus houden, je lichten op de juiste plaats te richten en je compositie bepalen. En dat allemaal terwijl je in het water zweeft.
Onderwater fotograferen is echt uitdagender dan fotograferen boven water. Er is echt meer te oefenen met onderwaterfotografie.
Je kunt helaas niet alles bovenwater oefenen om perfecte foto’s onderwater te maken. Je zult óók uren moeten maken onderwater om het perfecte drijfvermogen te ontwikkelen. En om te leren hoe je camera zich onderwater gedraagt, want ook je camera heeft een bepaald drijfvermogen.
Maar als je om welke reden dan ook niet kunt duiken, dan kun je je fotografie skills verbeteren door bovenwater de volgende dingen te oefenen.
OEFENEN MET ONDERWATERFOTOGRAFIE – ALGEMENE CAMERA INSTELLINGEN
Je grootste winst ligt in het leren kennen van je camera. Hoe stel je je diafragma, sluitertijd en ISO in?
Op welke manier maak je je foto helderder en welke instelling gebruik je om je foto donkerder te maken? Wanneer ontstaat ruis? Weet je waarom je foto’s onscherp zijn?
Het heeft allemaal te maken met diafragma, sluitertijd en ISO. Het is niet voor iedereen even gemakkelijk om die drie samen te laten werken.
Als je deze drie camera technieken onder de knie hebt, weet je precies wat je onderwater moet doen om een te donkere foto op te lichten. Of om een bewogen onderwerp scherp te krijgen.
Het oefenen met de algemene instellingen van je camera geeft dus een grote winst op je onderwaterfotografie.
LEUKE OEFENINGEN VOOR ONDERWATERFOTOGRAFIE
Diafragma
- Maak meerdere opnames van hetzelfde onderwerp met verschillende diafragma’s om het verschil tussen scherptediepte te zien.
Onderstaande foto’s zijn met diafragma 3.2, 7.1 en 22 gefotografeerd. Je kunt aan de nerven van het hout goed zien dat er steeds meer scherpte van voor naar achteren zichtbaar is. Als je op de foto klikt kun je de foto met meer detail bekijken.
F3.2
F7.1
F22
Verschillende lichtomstandigheden
- Maak een foto van je onderwerp in het volle licht, bijvoorbeeld in de vensterbank of in de tuin. Maak vervolgens dezelfde foto nog een keer op een plek waar het veel donkerder is. (bijvoorbeeld in de kamer met de gordijnen dicht of ’s avonds als het donker is)
Het eendje binnen op de foto, met een hogere ISO, een langzamere sluiter én een lager diafragma ten opzichte van het eendje buiten.
En bij meer licht staat het eendje met een lagere ISO, een snellere sluiter én een hoger diafragma ten opzichte van het eendje binnen.
Beweging
- Maak foto’s van iets wat constant beweegt, bijvoorbeeld voorbij rijdende fietsen of auto’s, stromend water of je buddy die tegenover je aan tafel zit terwijl hij/zij naar je zwaait.
De beweging moet zo lang duren en gelijk blijven om je de tijd te geven om verschillende sluitertijden te proberen. Maak een foto op 1/10 sec, 1/125 sec en 1/500 sec. en bekijk de verschillen.
Extra licht
- Om je onderwaterflitsers niet oververhit te laten worden, kun je oefenen met een zaklamp. Schijn de zaklamp op je onderwerp en stel je camera zo in dat de achtergrond donkerder is dan je onderwerp.
Instellingen foto:
ISO 400, diafragma 9, 1/40 sec
Gefotografeerd met het lampje van de telefoon.
Instellingen foto:
ISO 400, diafragma 9, 1/40 sec
Gefotografeerd met de backscatter mini flash en snoot.
Hoe gingen deze oefeningen bij jou? Makkelijk? Of een uitdaging?
Ik ben nieuwsgierig naar je resultaten, schrijf gerust een bericht met vraag of opmerking in de comments of stuur me een bericht via email of op mijn facebookpagina.
Ik reageer altijd op je vraag of opmerking!