• nl_NL
  • de_DE_formal
  • en_GB

Starten met onderwaterfotografie? 8 tips!

Je bent net begonnen met duiken of misschien duik je al wat langer. Hoe dan ook ben je onder de indruk van alle dingen die je meemaakt en ziet onderwater. Onderwater beleef je een hele nieuwe wereld en dat wil je vastleggen.
Je wilt starten met onderwaterfotografie!

Het is leuk om aan je niet-duikende familie en vrienden te laten zien hoe mooi het onder water is. En je wilt die mooie momenten onder het wateroppervlak vastleggen en dus begin je met onderwaterfotografie.

In dit artikel heb ik een aantal tips voor je als je gaat starten met onderwaterfotografie. Een heel aantal tips gelden trouwens óók voor onderwatervideografie.

Fotograferen hoog en droog op het land is soms al uitdagend genoeg, onder water komen daar nog een aantal uitdagingen bij. Al was het alleen maar om het feit dat je onderwater al aan zoveel dingen moet denken.

Daarom beginnen we met tip #1:

#1 Veilig duiken

Fotograferen is leuk, maar zoals je in je openwater cursus geleerd hebt: veiligheid boven alles. We horen nou eenmaal niet onder water te ademen, we zijn in een omgeving waar je geen risico’s moet nemen.

In je enthousiasme om die ene perfecte foto te maken let je misschien even niet op. Zwem je ongemerkt veel te diep. Of houd je je hoeveelheid lucht niet zo goed in de gaten.
Of wat héél veel voorkomt en daar ben ik zeker wel eens schuldig aan geweest: je let minder goed op je buddy.

  • Wil je veel tijd onderwater doorbrengen om foto’s maken?
  • Hang je lang op één plek bij dat ene foto onderwerp?
  • Zwem je heel langzaam?

Bespreek dat dan met je buddy zodat jullie beide een fijne duik hebben.

Houd ten alle tijden je omgeving en de omstandigheden in de gaten. 

# 2 Oefen veel en geef niet op

Fotograferen is gemakkelijk. Iedereen maakt foto’s, zelfs je oma.
Iedereen kan op het knopje drukken van zijn/haar telefoon. Het wordt al een stuk lastiger als je écht mooi wilt fotograferen. Instellingen, compositie, lichtinval etc.etc.
Neem je dan al je foto apparatuur ook nog eens mee onder water? Laten we eerlijk zijn:
Onderwater fotograferen is moeilijk.

Oefen veel met je onderwatercamera. Neem de camera zoveel mogelijk mee, ook al duik je in het zwembad. Leer alle knopjes kennen, welke instelling doet wat. Hoe minder je hoeft na te denken waar wat ook alweer zit op je camera, des te beter je onderwaterfoto’s worden.

Hoe meer tijd je onderwater doorbrengt hoe beter. Gewoon omdat je daarmee een betere duiker wordt en daarmee ook een betere onderwaterfotograaf. (zie #1 en #3) 

Voel je niet ontmoedigd als je na de zoveelste duik wéér met half mislukte foto’s boven komt. Analyseer je foto’s, wat is er mis gegaan, welke instelling had je beter kunnen gebruiken? Van je mislukte foto’s leer je veel.

Spring dan vol goede moed weer opnieuw in het water en probeer het nóg een keer! Veel oefenen, misschien een onderwaterfotografie cursus volgen en volhouden.
Je kunt dit! 

#3 Leer écht goed duiken en heb je drijfvermogen onder controle

Als je een onderwater fotograaf wilt zijn, zul je onderwater moeten. Je leert duiken en zodra je comfortabel bent onderwater wil je fotograferen.
Maar dat je onderwater kunt ademen, wil nog niet zeggen dat je goed kunt duiken.
Natuurlijk heeft dat met #1 in dit lijstje te maken, je veiligheid.
Voor veel mensen is het moeilijk om onderwater meerdere dingen te doen, zonder hun drijfvermogen en richting te verliezen. Herken je het? Je wilt iets doen onderwater, bijvoorbeeld je boeitje oplaten. En *joeps* je bent zomaar een meter dieper dan je bedoelt had.

Dat drijfvermogen is dus belangrijk als je begint met fotograferen. Hoe stiller je ligt in het water, des te beter kun je je camera stil houden. Je kunt je compositie beter bepalen en je kunt beter focussen. Vooral bij macro fotografie maakt een paar cm echt verschil.
Misschien nog veel belangrijker: je verpletterd met het juiste drijfvermogen óók niet allerlei onderwaterleven doordat je op de grond ligt, je je moet vast houden of met je vinnen enorme wolken stof maakt. 

Met dat je je drijfvermogen onder controle kunt houden zul je ook rustiger gaan bewegen, waardoor dieren minder bang van je zullen zijn. En je dus weer mooiere foto’s kunt maken!
Perfect drijfvermogen leer je bij Marco Mosterman van www.Noordan.nl.

#4 Duik het zwembad in

Het zwembad is de perfecte omgeving. Je kunt niets beschadigen, je kunt niet per ongeluk diep duiken, je kunt je buddy niet kwijt raken etc.
Je hebt in het zwembad de ideale omstandigheden om je camera optimaal te leren kennen zodat je straks in het buitenwater je camera met je ogen dicht kunt instellen.
Niet dat je nou met je ogen dicht moet duiken, maar de icoontjes bij de knopjes zijn soms minder goed af te lezen als de camera in zijn onderwaterhuis zit. 

Starten met onderwaterfotografie

#5 Start met een simpele camera opstelling

Starten met onderwaterfotografie kan moeilijk zijn. En om het je niet nog moeilijker te maken is het handig om met een simpele camera set te beginnen. Bijvoorbeeld met een action camera, zoals de Gopro. Ik ben zelf begonnen met een gopro op een tray met twee lampjes.
En ondanks dat een Gopro misschien mooier onder water filmt, vond ik dat een mooi begin. Het leerde me mijn focus te houden op zowel mijn fotografie als het duiken.
Een andere mogelijkheid is een compact camera waarvan je instellingen als diafragma en sluitertijd aan kunt passen.
Als je dan nog steeds heel enthousiast bent over het fotograferen onderwater kun je richting een “serieuze” set gaan.

#6 Maak gebruik van extra (flits-) licht

Je leert het in je openwater duikcursus, kleur en licht gedraagt zich anders onderwater dan bovenwater. En dat gaat heel snel! Al vanaf een paar meter verlies je de eerste kleuren (rood/oranje) en de hoeveelheid licht vermindert ook al snel. Helemaal als je in water duikt met niet al te best zicht.
Als je net gestart bent met onderwaterfotografie herken je vast de fletse foto’s waarin alle kleur verdwenen is, behalve blauw.

Om het verlies van licht, maar vooral ook van kleur tegen te gaan voeg je lampen aan je cameraset toe. Videolicht schijnt continue, flitslicht gaat alleen af als je een foto maakt.
Zo kun je ook op diepte voorkomen dat je fletse, blauwe foto’s krijgt.

Dus als je al wel fotografeert, maar nog geen flitsers hebt?
Ga ze kopen!
Geen idee welke je kopen moet? Een tip: koop de flitsers met de meeste power die je je kunt veroorloven. En schrik niet als de prijzen net zo hoog zijn als je camera. Goed licht betaalt zich terug in de foto’s. Je kunt ook contact opnemen met www.Fotografit.eu. Dit is een Deens fotografiebedrijf met veel expertise. Ze helpen je graag en verzenden zonder gedoe naar Nederland.
Heb je al flitsers maar weet je niet zo goed hoe je ze moet fotograferen?
Stuur me een berichtje, ik help je er graag bij en leer het je.

#7 Fotografeer van dichtbij

“If your pictures aren’t good enough, you aren’t close enough” ~ Robert Capa.

Als je denkt dat je dichtbij bent, probeer dan nog een beetje dichterbij te komen. Niet voor niets wordt er onderwater veel met groothoek- en macrolenzen gefotografeerd. Met beide lenzen kun je van dichtbij fotograferen.

De afstand tot je onderwerp is belangrijk bij het onderwater fotograferen. In #6 hebben we het gehad over hoe snel licht verdwijnt onder water. Dat geldt niet alleen voor zonlicht wat vanaf de wateroppervlakte naar beneden komt, het geldt ook voor het licht wat je zelf meebrengt. (een flitser, videolicht of een duiklamp) Het water neemt het licht sneller op dan lucht, waardoor het een minder grote afstand tot je onderwerp af kan leggen.

Als je dichterbij je onderwerp fotografeert, fotografeer je dus door minder water waardoor je licht beter op je onderwerp valt.
Daarnaast kun je door een kleinere hoeveelheid water beter focussen en heb je minder last van zweefvuil.
(zweefvuil zijn kleine deeltjes die in het water zweven, zand/slik deeltjes, maar ook hele kleine garnaaltjes, plancton etc)

#8 Maak je foto’s nóg mooier in nabewerking

Ik snap het: je houdt van fotograferen, niet van computeren. Tenminste, dat is bij mij het geval. Ik houd van duiken en fotograferen, van het ontdekken en bekijken. Het beleven van onderwateravonturen. Ik wil liever niet de halve dag achter de computer zitten om mijn foto’s te bewerken.
Dat is de reden waarom ik probeer om mijn foto’s zo goed mogelijk te maken terwijl ik fotografeer. Zodat ik achteraf zo weinig mogelijk hoef te doen.

En zelfs dan, je ontkomt er niet aan. Je foto’s worden zo veel mooier als je ze bewerkt.
Je kunt ze verfijnen, de kleuren tot leven brengen, de contrasten aanzetten en zweefvuil verwijderen.

De keuze voor welke software voor het bewerken van je foto’s is een lastige. Er is zoveel keuze! Van gratis tot betaald, van eenvoudig tot heel erg uitgebreid.
Ik gebruik Lightroom en Photoshop. Photoshop maar heel weinig, de meeste dingen kan ik in Lightroom doen. Een nadeel van deze programma’s is dat je er een abonnement voor af moet sluiten, ze zijn best prijzig. Mijn inziens zijn deze fotobewerkingsprogramma’s het geld dubbel en dwars waard. Maar ik gebruik ze dan ook dagelijks voor mijn overige (bovenwater) fotografie werkzaamheden.

×