• nl_NL
  • de_DE_formal
  • en_GB

Voordelen van duiken met nitrox

Duiken met nitrox heeft natuurlijk voordelen in het algemeen. Voor alle duikers natuurlijk, maar ook zeker als onderwater fotograaf heb je voordelen. Een aantal ervan zijn echt wel een goede bijkomstigheid om uitgebreid te fotograferen op diepte. 

Laat me je eerst een rijtje voordelen van nitrox in het algemeen geven. Onder dat rijtje kun je lezen waar wij als onderwater beeldmakers extra voordeel uit kunnen halen én hier en daar help ik een mythe uit de lucht. 

Nitrox is een combinatie van de woorden Nitrogen en Oxygen. Nitrogen is Engels voor stikstof en Oxygen is het Engelse woord voor zuurstof. Ik ga in dit blog niet verder in op de inhoudelijke kant van Nitrox.  Je hebt voor het duiken met Nitrox een opleiding/specialty nodig. Als je wilt duiken met Nitrox dan kun je je duikinstructeur vragen. Heb je nog geen instructeur en zoek je er eentje? Kijk dan op www.noordan.nl

Het is een korte cursus die je kunt doen zonder te duiken. Het grootste deel is theorie met een klein beetje praktijk waarbij je het water niet in hoeft. 

De voordelen hieronder zijn voordelen als je de duiken vergelijkt met dezelfde duiken met gewone perslucht. 

Voordelen van duiken met nitrox

BELANGRIJKSTE VOORDELEN VAN DUIKEN MET NITROX VOOR FOTOGRAFIE

Langere duiktijd

Oftewel nultijd. 
De nultijd is de tijd die je op diepte kunt duiken zonder een decompressie verplichting krijgt. De lengte van je nultijd wordt bepaald door de hoeveelheid stikstof die je opneemt. Door het ademenen van Nitrox in plaats van perslucht neem je minder stikstof op in dezelfde tijd en kun je langer op die diepte blijven. 

Verwarring: 
“Met Nitrox kan ik langer duiken.”  Helaas. Zo zwartwit is het niet.
Als je je tank perslucht in een bepaalde tijd leeg ademt, zul je tank nitrox net zo snel leegademen op dezelfde diepte. Je ademt namelijk nog steeds het zelfde volume gas in en uit.  Je kunt dus wel langer op diepte duiken, omdat het met nitrox langer duurt voordat je aan je decompressielimiet zit. De hoeveelheid/volume gas in je fles blijft het zelfde, je hebt dus niet langer lucht, alleen je decompressielimiet verandert.

Handig bij onderwaterfotografie omdat:
Je kunt langer op een bepaalde diepte blijven. Een voorbeeld:  Tijdens een duik in Zweden kwamen we deze zeeveer tegen op 30 meter. Ik was daar graag nog wat langer gebleven om wat meer foto technieken uit te proberen.
Helaas liepen we al snel tegen onze nultijd aan en moesten we naar boven.

Een kleine vergelijking: 

Perslucht (21% zuurstof)

Diepte 30 meter

Nultijd – 20 minuten

Nitrox EANx32
(32% zuurstof) 

Diepte 30 meter

Nultijd – 30 minuten

Met EANx32 zou ik dus 10 minuten extra op diepte hebben. Tien minuten extra fotografie tijd onderwater. Als “topside-fotograaf” vind je tien minuten helemaal niet veel, maar als duiker weet je dat iedere minuut onderwater kostbaar is.

In dit voorbeeld vermeld ik Nitrox EONx36 (36% zuurstof) helemaal niet. Want met 36% zuurstof was ik deze zeepen op 30 meter helemaal niet tegengekomen. Met dit zuurstofmengsel mag je namelijk maar naar 28 meter duiken. 

Voordelen van duiken met nitrox

Minder stikstofbelasting met Nitrox

De zuurstof/stikstof verhouding tussen gewone perslucht en nitrox is verschillend. Duik je met perslucht dan heb je een verhouding van 21/79 zuurstof/stikstof. 
Duik je met EANx32 dan heb je een verhouding van 32/68 zuurstof/stikstof. 

Je ziet het al, met een zuurstofmengsel van 32% (EANx32) adem je 68% stikstof in, in plaats van 79%. Je lichaam heeft dus 11% minder stifkstof te verwerken, want je ademt minder stikstof in. 

Tenzij! Je tegen je nultijd aan duikt.
Je ademt minder stikstof in door een ander percentage zuurstof. Maar als je dit voor langere tijd doet is de saturatie hetzelfde. Je lichaam doet er weliswaar langer over om de stikstof op te nemen, maar uiteindelijk net zo veel dan bij een hoger percentage stikstof in kortere tijd. 

Voor het fotograferen maakt dit niet zo veel uit. Het is gewoon fijn als je meerdere duiken achter elkaar maakt, je lichaam minder stikstof hoeft te verwerken. 
Je zult misschien minder snel vermoeid zijn, langer scherp kunnen blijven en beter gefocust zijn bij het fotograferen onderwater.

NADELEN VAN NITROX

Een nadeel van duiken met Nitrox: 

Afhankelijk van het percentage zuurstof waarmee je duikt ben je ook gebonden aan een maximale diepte. Een voorbeeld: 

Je duikt met 32% nitrox. (EANx32) Je maximale diepte is dan 34 meter. 

Duik je met 36% (EANx36) dan is je maximale diepte 29 meter. 

Je kunt niet dieper duiken als die gegeven diepte. Doe je dit wel, dan loop je kans op CNS: zuurstofvergiftiging van het centrale zenuwstelsel.  (Central Nerve System)  

Is duiken met Nitrox dan gevaarlijk?

Alles in verhouding. De duiksport is niet persé een gevaarlijke sport. Onderwater fotograferen is niet persé gevaarlijk. Zo is duiken met Nitrox ook niet direct gevaarlijk. Aan alle takken van de onderwatersport zitten risico’s. Met de juiste training en de juiste mentaliteit is duiken niet gevaarlijk. Duiken met Nitrox is ook met de juiste training en mentaliteit niet gevaarlijk.

EINDCONCLUSIE, DUIKEN MET NITROX 

Zolang je niet hele diepe duiken maakt of veel tijd nodig hebt op diepte voor een uitgebreide fotosessie, dan zul je prima uit de voeten kunnen met normale perslucht. Maarrrrr…. de voordelen van duiken met nitrox zijn er niet voor niks. Dus bij lange duiken, diepe duiken, veel duiken (over langere tijd) of intensieve duiken kun je je voordeel zeker doen met verrijkte lucht! 

Ik vind het zelf erg fijn om na het duiken nog energie over te hebben en me fitter te voelen. Om vervolgens weer opnieuw het duikpak aan te trekken en onder water te duiken met mijn onderwatercamera!

Voordelen van duiken met nitrox voor onderwater fotografie
×