• nl_NL
  • de_DE_formal
  • en_GB

Wrakduiken op de Belgica in Noorwegen

Last updated:

Wrakduiken op de Belgica in Noorwegen is een geweldige uitdaging. Niet alleen is het een aardig stukje reizen, maar het wrak is ook echt heel tof. Daarover lees je van alles in dit blog.

We besloten in de zomer van 2024 met onze camper naar de Noordkaap te reizen en onderweg ook een flink aantal duiken te maken. Een van deze duiken was de wrakduik op het wrak de Belgica.
Noorwegen staat bekend om zijn spectaculaire duiklocaties, en deze reis stelde niet teleur.
Onder het donkere zeewater wordt je verrast door de hoeveelheid kleur en als je van wrakduiken houdt kun je te kust en te keur.

Een van de absolute hoogtepunten van onze duikreis in Noorwegen was de duik naar het wrak van de Belgica. Dit historisch scheepswrak ligt vier uur onder Tromsø, een stukje boven de Lofoten en biedt duikers een unieke kans om een stukje maritieme geschiedenis van dichtbij te bewonderen.

wrakduiken op de belgica, Noorwegen

Algemene informatie over het wrak de Belgica in Noorwegen

De Belgica was een houten schip dat oorspronkelijk gebouwd werd in 1884 in Svelvik (Noorwegen) en gedoopt als Patria. Het was een stoomschip en driemaster van 36 meter lang, 7,6 meter breed en 4,1 meter diep. Het woog 336 ton en had een houten romp.

Aanvankelijk werd het schip gebruikt voor walvis- en zeehondenjacht, totdat Adrien de Gerlache het in 1896 kocht voor de Belgische Antarctische Expeditie. De Gerlache herdoopte het schip tot Belgica en vertrok op 16 augustus 1897 vanuit Antwerpen naar Antarctica. De Belgica en haar bemanning waren de eersten die een winter doorbrachten op Antarctica, nadat het schip op 28 februari 1898 vast kwam te zitten in het ijs. Pas 13 maanden later kon het schip zich bevrijden via een kanaal dat de bemanning had uitgegraven. Op 5 november 1899 keerde de Belgica terug naar Antwerpen.

Later werd het schip gekocht door de graaf van Orléans en ingezet voor meerdere expedities. Na de Eerste Wereldoorlog diende de Belgica als drijvende visfabriek bij de Lofoten. In mei 1940 gebruikten de Britten het schip als drijvende munitieopslag. Op 19 mei 1940 werd het schip tot zinken gebracht in een fjord nabij Harstad tijdens een Duitse luchtaanval.

Tegenwoordig ligt het wrak op de bodem van de fjord en wordt er door de non-profitorganisatie Belgica Genootschap wetenschappelijk onderzoek ondersteund voor mogelijke berging, conservering en tentoonstelling van de Belgica als belangrijk maritiem erfgoed.

wrakduiken op de belgica, Noorwegen

Praktische informatie over duiken op de Belgica

Waar ligt het?

De Belgica ligt in de fjord Hestvika2 nabij Harstad, Noord-Noorwegen. Als je deze coordinaten in google maps invoert zie je de plek waar je kunt parkeren – 68°47’38.7″N 16°35’45.2″E Het is aan het einde van de Stangnesveien, net voor het militaire terrein.
Parkeer goed in de hoek, netjes aan de kant. Ondanks dat het geen drukke straat is, kwamen wij toch een aantal mensen tegen.

Je ziet vanaf de straat het kleine kiezelstrandje waar je te water kunt gaan.
Op een meter of 5 a 6 vind je een lijn, deze ligt iets naar links als je vanaf het strandje zwemt.
Het is vervolgens echt nog een flink eindje zwemmen, maar je zult je niet vervelen want er is ook op de zandbodem voldoende leven te zien.

Hoe diep ligt het wrak?

Het wrak van de Belgica ligt op een diepte van ongeveer 20 meter, met het dek op ongeveer 15 en de bovenkant van het wrak rond 12 meter. Op de weg naar de Belgica toe zwem je een klein stukje door een “dalletje” in de zeebodem, waardoor je vanuit 23 meter iets omhoog zwemt richting het wrak. Op die manier geeft het schip echt een indrukwekkend aanblik als het boven je uittorent.

Hoe is het zicht?

Het zicht varieert afhankelijk van het seizoen en de omstandigheden. Tijdens onze duik hadden we 10 tot 15 meter zicht, maar met wat geluk kan het zeker beter zijn.

Wat is de watertemperatuur?

De watertemperatuur varieert van 4°C in de winter tot 13°C in de zomer. Wij droegen onze droogpakken met goede isolerende pakken (de Halo van Fourth Element)

Kun je er duikflessen vullen?

In Harstad is het ons niet gelukt om te vullen, gelukkig hadden wij volle tanks en op weg richting het zuiden, Lofoten, konden we opnieuw vullen bij een duikclub.
Als iemand een goede plek in Harstad weet om de duiktanks te vullen, dan hoor ik het graag en vul ik deze blog aan.

Zijn er verder faciliteiten?

Nee, er zijn geen faciliteiten, je kunt er alleen je auto kwijt. Er zijn geen toiletten of andere voorzieningen. Omdat de bosjes in de buurt op dat moment heel vies waren (…) doe ik toch een kleine oproep: houd de omgeving schoon zodat ook een ander kan genieten van deze prachtige plek!

wrakduiken op de belgica
wrakduiken op de belgica
wrakduiken op de belgica

Wrakduiken op de Belgica in Noorwegen

Als je in de buurt bent dan is dit echt een aanrader! Het wrak is nog heel herkenbaar als het schip wat het ooit was met veel details zoals houten planken en metalen verstevigingen die de tand des tijds hebben doorstaan dankzij de constante lage watertemperaturen.

De geschiedenis van het wrak is fascinerend. Met ook gelijk een waarschuwing:
Raak de inhoud van het wrak van de Belgica niet aan!
De vracht van de Belgica toen het zonk bestond uit munitie: ​​blokken explosieven in vonkvrije koperen blikken met schroefdeksels. “
Ik heb begrepen dat de exposieven niet gevaarlijk zijn zolang ze onderwater blijven, maar eenmaal droog extreem gevoelig. Het is hoe dan ook not-done om een wrak aan te raken of dingen van een wrak mee te nemen, maar met deze kennis is dat ook wel zo veilig!

Het scheepswrak ligt wel op een eindje zwemmen vanaf de kant. Tot je bij de Belgica bent zwem je over een zandbodem met voldoende leven om te ontdekken.

wrakduiken op de belgica
×